TÉMA

Dieselgate

Odvolací soud odmítl žalobu majitelů vozů Volkswagen kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud ve středu definitivně odmítl žalobu společnosti Safe Diesel o odškodnění kvůli takzvané aféře dieselgate. Soudy se tak nároky českých majitelů vozů Volkswagen vybavených naftovými motory se softwarem, jenž manipuloval s emisemi, zabývat nebudou. Odvolací senát potvrdil rozhodnutí soudu v Mladé Boleslavi, podle kterého české právo společnou žalobu prostřednictvím společnosti Safe Diesel nedovoluje.
26. 7. 2023|

Bývalý šéf Audi se přizná v kauze dieselgate. Dostat má podmínku a pokutu

Bývalý šéf německé automobilky Audi Rupert Stadler je v kauze falšování dieselových emisí připraven přiznat se k podvodu výměnou za podmíněný trest a finanční postih. U soudu v Mnichově to podle médií uvedl tým jeho obhájců. Audi a jeho mateřská skupina Volkswagen v roce 2015 přiznaly, že používaly nelegální software k podvádění při emisních testech.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 13:20|

Další Češi neuspěli ve sporu s Volkswagenem, musí uhradit soudní náklady, píší Seznam Zprávy

Další čeští řidiči neuspěli ve sporu s koncernem Volkswagen (VW) o odškodnění v aféře dieselgate. Navíc musí VW a Škodě Auto zaplatit 1,6 milionu korun za náklady soudního řízení. Podobně jako už dříve jiní Češi narazili u soudů kvůli tomu, že se nechali hromadně zastoupit firmou, přitom v Česku neplatí zákon o hromadných žalobách. Asi dva a půl tisíce vlastníků aut v aktuálním případu u soudu zastupovala firma Dieselgate. Píše o tom portál Seznam Zprávy.
10. 3. 2023|

Automobilka Fiat Chrysler přiznala, že v USA podváděla s emisemi. Zaplatí 300 milionů dolarů

Fiat Chrysler po letech vyšetřování přiznal, že ve Spojených státech podváděl při měření výfukových plynů. Americká větev automobilky, která nyní patří do skupiny Stellantis, souhlasila, že zaplatí 300 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun).
4. 6. 2022|

Volkswagen chce za dieselgate odškodné po exšéfovi koncernu a řediteli Audi

Německý automobilový koncern Volkswagen bude požadovat náhradu škody za skandál kolem podvodů s výfukovými plyny po bývalém šéfovi Martinu Winterkornovi a po bývalém řediteli dceřinné automobilky Audi Rupertu Stadlerovi. Volkswagen to uvedl po zasedání dozorčí rady. Po rozsáhlém vyšetřování došla firma k závěru, že oba vrcholní manažeři zanedbali péči řádného hospodáře, pochybení ze strany jiných členů managementu ale nezjistila.
26. 3. 2021|

Kauza dieselgate: Automobilka Daimler zaplatí v USA více než dvě miliardy dolarů

Německá automobilka Daimler se ve Spojených státech dohodla na urovnání vyšetřování kvůli podezření, že ve svých vozech s naftovým motorem používala nelegální software umožňující podvody při emisních testech. Výrobce vozů Mercedes-Benz podle čtvrtečního prohlášení zaplatí v rámci urovnání 1,5 miliardy dolarů (33,2 miliardy korun), dalších 700 milionů dolarů ho bude stát urovnání žaloby od majitelů vozů.
13. 8. 2020|
Skandál Volkswagenu

Majitelé aut s podvodným softwarem mohou Volkswagen žalovat po celé EU, rozhodl soud

Spotřebitelé v Evropské unii mohou žalovat Volkswagen u soudu ve své zemi, pokud si zde koupili auto této společnosti s nainstalovaným softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Rozhodl o tom ve čtvrtek Soudní dvůr Evropské unie. Rozsudek znamená, že německý výrobce automobilů by mohl čelit množství žalob od spotřebitelů po celé Unii. Volkswagen tento týden odmítl jednání o mimosoudním vyrovnání s českými klienty, které v kauze dieselgate zastupuje firma Safe Diesel. Soudní spor o odškodnění tak bude pokračovat, uvedla nyní Safe Diesel.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 16:27|

Utrum pro starší dieselová auta. Velká belgická města jim zakázala vjezd

Velká belgická města zakázala vjezd starším dieselovým vozům, uvedla rozhlasová stanice BRF. Do Bruselu, Antverp a Gentu nemohou od začátku letošního roku vjíždět auta, která nesplňují vyšší emisní normu než Euro 3, informovala agentura DPA.
2. 1. 2020|
Skandál Volkswagenu

Volkswagen zatím nemusí odškodnit české zákazníky za dieselgate, píše iDnes

Koncern Volkswagen zatím nemusí platit odškodné českým majitelům aut v takzvané kauze dieselgate. Odvolací senát zrušil březnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 8, podle kterého měla firma zaplatit vlastníkům vozů 533 milionů korun. Napsal to server iDnes.cz. Naftové vozy koncernu byly vybaveny softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi.
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 14:09|
Skandál Volkswagenu

Německý soud se začal kvůli aféře dieselgate zabývat žalobou 470 tisíc klientů na Volkswagen

Soud v německém Braunschweigu se v pondělí začal zabývat hromadnou žalobou zhruba 470 tisíc klientů na automobilový koncern Volkswagen ve skandálu dieselgate, který propukl před čtyřmi lety. Majitelé automobilů s naftovým motorem se žalobou pokoušejí zvýšit své šance na odškodnění od automobilky. U soudu je zastupuje německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV.
30. 9. 2019|

Volkswagen zřejmě manipuloval měření emisí i u novějších motorů, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda

Koncern Volkswagen podle německé televizní a rozhlasové stanice SWR zřejmě manipuloval s měřením emisí i u novějších motorů emisní normy Euro 6. Daný typ motoru koncern od roku 2012 namontoval do statisíců aut, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda. Postiženy mají být i vozy Volkswagen, Audi a Seat. Koncern tvrzení SWR popírá.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:50|