TÉMA

Koncerty

Ve věznicích chybí pracovní příležitosti. Zájem firem ale po pandemii mírně stoupá

České věznice hlásí téměř plný stav. V pětatřiceti zařízeních je skoro dvacet tisíc lidí. Chybí naopak dozorci a v poslední době třeba také práce pro vězněné. Covid, dopady války a energetická krize přiměly řadu firem k omezení výroby. Aktuálně pracuje osmapadesát procent vězňů a vězenkyň.
19. 12. 2022|

Drahé Česko: Je živá hudba stále dostupná?

Sting nebo The Cure a další velká jména přijíždějí do České republiky. Některé koncerty byly přesunuty z předcházejících měsíců, ceny vstupenek tedy zůstaly stejné. Jak je to ale u nově ohlášených turné? Je možné ještě vyrazit na koncert za rozumnou cenu? Na dotazy diváků odpovídá Jakub Nový, předseda České hudební obce.
11. 11. 2022|

Stali jsme se průkopníky. Rádio ale bylo spíše pro právníky a lékaře, říká mediální expert

Technická kuriozita, v níž jsme byli průkopnickou zemí, popisuje počátky radiofonie – tedy rozhlasu – Petr Bednařík z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Od pokusů, které znamenaly zásadní krok při zavádění rozhlasu v Československu, uplynulo sto let. Vysílání se potýkalo se špatnou technickou stránkou i legislativními problémy. Koncesionáři zase s vysokými poplatky a drahými přijímači.
11. 2. 2022|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|

Pro kulturu budou klíčové příští dva týdny, očekává Zaorálek. Podle něj i pořadatelů by pomohla větší proočkovanost

Kulturní akce mohou být bez omezení počtu diváků, byť ti musí stále plnit některá pravidla, na největších akcích musí být nejméně polovina návštěvníků očkovaná nebo po covidu. Samotní pořadatelé těchto akcí by byli rádi, kdyby omezení co nejdříve skončila, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale trvá na tom, že to zatím nejde. Jak se bude situace v kultuře vyvíjet na podzim, bude podle něj zřejmé za dva až tři týdny, kdy by se měl na epidemii naplno projevit dopad začátku školního roku. Lubomír Zaorálek diskutoval s pořadateli kulturních akcí Robertem Porkertem a Štěpánem Kubištou v Událostech, komentářích.
8. 9. 2021|

Čím mladší, tím méně zájmu o očkování mají. Je to ale potřeba i kvůli ochraně starých, apelují odborníci

K očkování se od pátku již může hlásit každý, kdo o něj má zájem a je mu alespoň 16 let. Již první den ukázal, že zájem v nejmladší skupině do 29 let není kdovíjaký, do pátečního odpoledne se přihlásila asi pětina. Odborníci se domnívají, že část z nich to zkrátka nepovažuje za důležité, myslí si, že pro ně nepředstavuje covid-19 hrozbu. Podle pediatra Jana Lebla ale má i každé tisící dítě, které covidem onemocní, závažný průběh. Podle biochemika Zdeňka Hostomského i imunologa Václava Hořejšího jde také o to, že jen proočkováním celé společnosti lze ochránit nejohroženější skupinu starých lidí. Očkování bylo tématem 90' ČT24 i Interview ČT24.
5. 6. 2021|

V Česku se otevírají restaurace, kluby i aquaparky

Češi mohou od pondělí navštívit restauraci uvnitř, zaplavat si v umělém bazénu nebo si zajít do sauny. Otevírají se i další provozovny a služby. Kapacita stravovacích zařízení a barů je omezená, otevírací doba už ne. Další vlna rozvolnění přichází po verdiktu Nejvyššího správního soudu, podle kterého nejde služby uzavírat plošně. Při zlepšení situace by podle ministra zdravotnictví mohl padnout třeba zákaz tance v klubech. Ve hře by mohlo být i navýšení maximálního počtu lidí na kulturních akcích nebo třeba otevření dětských koutků v obchodních centrech.
31. 5. 2021|

Od příštího týdne se otevřou zahrádky restaurací i venkovní kulturní akce, rozhodla vláda

Kabinet rozhodl, že se od příštího pondělí otevřou zahrádky restaurací. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Restauratéři ale upozorňují, že nemohou po hostech vyžadovat test, jak nařídila vláda. Ministři zároveň podpořili, aby se žáci prvního stupně vrátili od příštího týdne k výuce bez rotací. Od 17. května bude možné také pořádat kulturní akce venku až pro 700 lidí.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 20:11|

Vláda schválila prodloužení kompenzačního bonusu, otevřou se další školy a obchody

Kompenzační bonus až tisíc korun denně pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu zasažené opatřeními se bude vyplácet i za květen, schválila to vláda. Kabinet měl na programu také další uvolnění protiepidemických opatření. Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům a otevřou se pro žáky. Přibudou k nim také obchody a trhy s veškerým zbožím. Vláda zároveň uvolnila od pondělí také pravidla pro sportování venku.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 20:13|

V Česku se začne testovat celoevropský covidový pas. Vstupenka na letní dovolenou v zahraničí

Už za dva týdny se v Česku začne testovat celoevropský zelený pas, který by měl umožnit lidem cestovat na dovolenou. Česká republika je totiž v první vlně zemí sedmadvacítky, kde budou tyto - zatím technické testy – probíhat. Eurokomisař Didier Reynders, který má tento pas na starosti, exkluzivně České televizi potvrdil, že ostrý start vstupenky na letní dovolenou plánuje Unie už v červnu.
1. 5. 2021|

Zeman respektuje rušení kulturních akcí Čínou jako odvetu. A je proti růstu životního minima

Prezident Miloš Zeman nepovažuje za rozumné, že Čína ruší české kulturní akce. Respektuje to ale jako odvetu za činy pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten se podle prezidenta zřejmě domnívá, že může prezentovat nezávislou pražskou politiku, která není politikou jedné Číny. Zeman se ve čtvrtek před odletem z návštěvy Srbska také vyjádřil, že odmítá růst životního minima, je ale pro růst důchodů a minimální mzdy.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 18:18|
Interview ČT24

S tím člověkem nemá cenu mluvit, řekl Zaorálek o čínském velvyslanci

Olomoucký projekt Středoevropského fóra má své mouchy, ale trestní oznámení nebylo na místě, řekl v Interview ČT24 ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Trestní oznámení podle něj nebylo opodstatněné ani v případě bývalého šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Nový ministr kultury také uvedl, že je zbytečné mluvit s čínským velvyslancem, protože nechápe svou funkci a v Česku dělá politiku.
12. 9. 2019|