TÉMA

Lucie Trmíková

Mám ráda divadlo, které člověkem otřese, říká Lucie Trmíková

V nominacích na tuzemská ocenění se opakovaně objevuje divadelní spolek Jedl. Jednou z osobností tohoto autorského divadla je Lucie Trmíková – do inscenací vstupuje jako dramaturgyně, scenáristka i herečka. Zejména ji zajímají příběhy významných žen. „Mám ráda divadlo, které člověkem otřese, které ho burcuje a provokuje,“ svěřila se v Interview ČT24.
13. 6. 2023|

Naprostá vnitřní svoboda a důsledná pravdivost. Na divadle se rozpíná osud vězněné Růženy Vackové

Posluchárnu Univerzity Karlovy musela vyměnit za tajné přednášky ve vězeňské cele. O osudu univerzitní profesorky Růženy Vackové napsala divadelní scénář herečka Lucie Trmíková. Hru v režii Jana Nebeského uvádí spolek Jedl na malé scéně Švandova divadla v Praze, pod názvem Ženy, držte huby!
13. 2. 2023|

Spolek Jedl vyvolal Ibsenovy Přízraky jako současnou operu

Divadelní spolek Jedl, podle Cen divadelní kritiky nejlepší scéna roku 2021, se vrací k Přízrakům Henrika Ibsena. Režisér Jan Nebeský hru o rodinných dramatech a tajemstvích připravil už před lety, nově Přízraky nastudoval jako současnou operu. Po pražských reprízách čeká novinku uvedení i v Ostravě.
20. 4. 2022|

Ceny divadelní kritiky si získal Zahradníček, malý Kafka i 294 statečných

Inscenací roku 2020 podle Cen divadelní kritiky je hra Zahradníček, kterou ke 115. výročí narození katolického básníka připravil Divadelní spolek Jedl. Lucie Trmíková, jež ztvárnila Zahradníčkovu ženu, získala ocenění za ženský herecký výkon, nejlepším hercem je podle kritiků Karel Dobrý. Ten se loni představil jako Franz Kafka. Divadlem roku se za aktivity v pandemické době stal Cirk La Putyka.
3. 3. 2021|

Malý stvořitel i fracek. Karel Dobrý se proměnil ve dvanáctiletého Kafku

Franz Kafka se vrací do svého dětství. Do bytu v domě na Staroměstském náměstí, kde kdysi vyrůstal a kde dnes působí Skautský institut. Divadelní hra Egona Tobiáše se v někdejším bytě rodiny Kafkových nejen odehrává, ale také hraje.
29. 6. 2020|

To jsem z toho jelen. Spitfire Company vydala Prezidementi o současné politice

Plakát s odkazem na slavný polibek Leonida Brežněva a Ericha Honeckera poutá na jevištní novinku Prezidementi. Satirické představení o nesmyslné tuposti politické scény uvádí umělecká skupina Spitfire Company jako nonverbální inscenaci s dabingem.
10. 6. 2020|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|