TÉMA

Papilomavirus

Horní limit pro zakázky malého rozsahu se nezvýší. Sněmovna přehlasovala Senát

Limit pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu se nezvýší. Sněmovna v úterý přehlasovala návrh Senátu, který ho chtěl zvýšit v případě stavebních prací ze šesti milionů na devět milionů korun. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) tento návrh odmítl s tím, že k otázce navýšení limitů se chce vrátit až v případné další novele zákona o zakázkách. Sněmovna odmítla i další senátní návrh, který do legislativy o zakázkách převáděl pravidla zákona o střetu zájmů.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 19:11|

Mezi dospívajícími roste zájem o očkování proti viru HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku

Až o čtvrtinu loni přibylo dívek a chlapců ve věku 13 a 14 let, kteří dostali vakcínu proti lidskému papilomaviru (HPV). Dospívajícím dětem ji hradí pojišťovny. HPV způsobuje závažná onemocnění pohlavních orgánů nebo rakovinu děložního čípku. Celková proočkovanost v Česku stoupá, podle některých lékařů by ale mohla být ještě vyšší.
2. 4. 2023|

Očkování proti rakovině děložního čípku snížilo významně počet nemocných, ukázala anglická studie

Studie zjistila, že anglický očkovací program zaměřený na prevenci rakoviny děložního čípku zabránil vzniku onemocnění a předrakovinných změn buněk u tisíců žen. Vakcína snížila počet nemocných u některých skupin o více než devadesát procent.
5. 11. 2021|

Test na rakovinu děložního hrdla v 35 a 45 letech zdarma. Návrh podporuje ministerstvo i pojišťovny

Ženy po dovršení pětatřiceti a pětačtyřiceti let zřejmě budou mít od příštího roku zdarma nárok na nový test. Potvrdí jim, jestli nemají rakovinu děložního hrdla způsobenou lidským papilomavirem (HPV). Test dokáže upozornit na riziko karcinomu několik let dopředu. Návrh ministerstva zdravotnictví podporují i zdravotní pojišťovny.
17. 8. 2020|
Doporučujeme

Rakovina děložního čípku zabíjí ročně stovky Češek. Nemoc nově odhalí domácí test

Orientační test na rakovinu děložního čípku si budou ženy moct poprvé udělat doma. Lékaři vytipovali deset tisíc z nich, kterým posílají potřebné sady. Chtějí je motivovat, aby absolvovaly pravidelné prohlídky – skoro polovina žen na ně totiž nechodí. Zároveň jde o nový způsob, jak zachytit rakovinové bujení ještě před vznikem nádoru.
9. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 12:31|