TÉMA

Tomáš Töpfer

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna

Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Brno-město 55 v Senátu zastoupí Tomáš Töpfer

Novým senátorem za Brno-město (55) se ve druhém kole volby stal Tomáš Töpfer (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získal 52,79 procenta hlasů. Druhý Bořek Semrád (ANO) dostal 47,20 procenta hlasů.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 16:46|

Obvod Brno-město 55 rozhodne o senátorovi mezi Töpferem a Semrádem

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili herec Tomáš Töpfer (za ODS) a lékař Bořek Semrád (za ANO). Töpfer získal 30,23 procenta hlasů, druhý Semrád 26,21 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 44,78 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října. Debaty ve vysílání ČT se odmítl Tomáš Töpfer účastnit, na otázky proto odpovídal pouze Bořek Semrád.
24. 9. 2022|

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|

V Divadle na Vinohradech je třeba zabít Sekala. Zlu se na jevišti postaví i ukrajinský herec

Divadlo na Vinohradech připomene oceňovaný film Je třeba zabít Sekala. Tamní herci nastudovali divadelní verzi easternu z období protektorátu. Silný příběh o vlivu totality na jedince i společnost je první hereckou příležitostí na českém jevišti pro ukrajinského herce Stanislava Moskvina. Ten se stal novou posilou vinohradského souboru.
12. 4. 2022|

Divadla budou moci znovu začít hrát, některým z nich se to ale nevyplatí

Od začátku příštího týdne budou otevřená kina, galerie i některá divadla. Všude bude povinná rouška a omezený bude i počet návštěvníků. Uvolnění opatření mnohým větším scénám nepomůže – představení by pro ně byla prodělečná, a tak letošní sezonu nedokončí. Otevřít se pokusí menší divadelní domy.
8. 5. 2020|

Dnes zavřeno aneb jak jít, a přitom nejít za kulturou

COVID-19 zasáhl i do kultury. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru jsou v Česku zakázány akce, na něž by dorazilo více než sto účastníků. Pro veřejnost tak zavřela řada galerií a muzeí, divadla do programu vyvěsila ceduli „zrušeno“. Navíc přibývá lidí, kteří musí zůstat v karanténě. Web ČT24 proto přináší několik tipů, jak se za kulturou dostat, i když z různých důvodů nemůžete.
11. 3. 2020|

Návštěva naposled. Dagmar Havlová se loučí s vinohradským divadlem rolí staré dámy

Dagmar Havlová se loučí s Divadlem na Vinohradech. Poslední její rolí je ta titulní v Dürenmattově Návštěvě staré dámy v režii ředitele Národního divadla Jana Buriana. Hereckým partnerem Dagmar Havlové je šéf vinohradské scény Tomáš Töpfer.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 20:56|