TÉMA

Nové Skotsko

Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu

Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.
17. 9. 2023|

Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil část USA. Hořící oblast přesáhla rozlohou Česko

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky ve středu platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů. Z téměř pěti set aktuálních požárů jich hasiči nemají pod kontrolou více než polovinu.
28. 6. 2023|

Američané vedou pátrací akci po ponorce, která se ztratila u vraku Titanicu

Americká a kanadská pobřežní stráž pátrají po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Na palubě byl jeden pilot a čtyři cestující, plavidlo bylo schopno být pod vodou 96 hodin. S pátráním, které se rozšířilo do větší hloubky, pomáhá i Francie. Expedice se podle BBC účastnil i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Vzduch v ponorce podle Reuters dojde ve čtvrtek v poledne.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:47|

Kanadský Halifax vyhlásil stav nouze. Oblast ohrožuje mohutný lesní požár

Přístavní město Halifax v kanadském Novém Skotsku vyhlásilo v neděli večer stav nouze kvůli lesním požárům, které si vynutily evakuaci obyvatel a způsobily výpadky proudu. Přístav nacházející se na východě Kanady zahalil obrovský oblak kouře stoupajícího z požárů. Plameny už zasáhly oblast o rozloze asi 1354 hektarů.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 18:12|

Hurikán Fiona na kanadském pobřeží strhával celé domy

Atlantické pobřeží Kanady se vzpamatovává z přechodu hurikánu Fiona, který připravil víc než půl milionu domácností o elektřinu a nechal za sebou velké škody. Je netypické, aby si hurikány vznikající v tropech uchovávaly tak velkou ničivou sílu daleko na severu. Podle expertů k podobným odchylkám dochází stále častěji.
26. 9. 2022|

Za lovem humrů se skrývá násilí. Původní obyvatelé Nového Skotska jsou ve sporu s komerčními rybáři

Kanadské úřady v posledních týdnech zaznamenaly několik incidentů v oblasti Nového Skotska. Do konfliktu se opakovaně dostali původní obyvatelé Mikmakové a rybáři, kteří u pobřeží ve velkém loví humry. Nejvyšší kanadský soud v minulosti rozhodl, že Mikmakové mohou lovit pro „svoji potřebu“, aby si zajistili živobytí. Výklad práva zůstal ale nejasný a Mikmakové začali lovit i mimo povolenou rybářskou sezonu. To vyvolalo nevoli komerčních rybářů, kteří lovit v tuto dobu nemohou. Důsledkem jsou konflikty a střety, které si vyžádaly již několik zraněných, i žhářské útoky.
27. 10. 2020|

„Potřebujete ke skolení jelena AR-15?“ Kanada zakázala útočné zbraně

Kanada s okamžitou platností zakázala prodej a používání útočných zbraní. Oznámil to premiér Justin Trudeau. Jako důvod uvedl případy střelby, při nichž zemřelo mnoho lidí. Ten poslední se stal v dubnu v Novém Skotsku na východě země, kde střelec zabil 22 lidí.
1. 5. 2020|

Střelec v Kanadě zavraždil nejméně 23 lidí. Vydával se za policistu

Střelec na severu kanadské provincie Nové Skotsko zabil během dvanácti hodin nejméně 23 lidí, včetně policistky. Podezřelý je mrtvý, zemřel patrně při přestřelce s policií. Zatím není jasné, co ho k činu motivovalo. Podle agentury AP se jedná o nejhorší podobný útok v kanadské historii.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 22:13|

Počet obětí hurikánu Dorian na Bahamách roste. Na východě USA hrozí katastrofální záplavy

Už na dvacet mrtvých vzrostla bilance řádění hurikánu Dorian na Bahamách. Oznámil to bahamský ministr zdravotnictví Duane Sands s tím, že počet obětí zřejmě ještě vzroste. Bouře už Bahamy opustila a nyní se nachází u pobřeží amerického státu Jižní Karolína. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy. Více než 185 tisíc domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny.
5. 9. 2019Aktualizováno5. 9. 2019, 20:31|