TÉMA

Martin Kubala

Děkan rezignoval na post v radě olomoucké univerzity. Od falšování dat se měla distancovat, tvrdí

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala rezignoval na členství ve Vědecké radě Univerzity Palackého. Podle něj přehlíží podezření na falšování dat v publikacích vědců, kteří nyní působí na vysokoškolském ústavu CATRIN. Na články s upravenými grafy nebo křivkami upozorňují přírodovědci už několik let. Tři články s podezřelými daty byly za tu dobu z odborných časopisů staženy.
13. 3. 2023|

Rektor Univerzity Palackého zrušil výpověď děkana přírodovědecké fakulty, sám bude čelit návrhu na odvolání

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka odvolal výpověď, kterou dal děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi. Děkan, dlouholetý kritik vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, ji dostal kvůli údajnému zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Rektor odvolání výpovědi odůvodnil dvojím právním výkladem, doufá ve zklidnění situace, řekl mluvčí UP Egon Havrlant. Rektor však bude čelit návrhu akademického senátu Přírodovědecké fakulty na své odvolání. Projednávat jej bude Akademický senát (AS) UP na dalším zasedání.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 15:25|

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy, údajně kvůli zneužití osobních údajů

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka dal k 31. prosinci letošního roku výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Informuje o tom univerzitní Žurnál. Na personální změnu upozornila Mladá fronta Dnes, rektor se k tomuto kroku rozhodl v pondělí vpodvečer. Za odvoláním stojí údajné podezření na zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Kubala s výpovědí nesouhlasí, bránit se chce žalobou.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:59|

Praha zezlátne, tentokrát s Černochovým tenorem

Festival televizních hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů Zlatá Praha ve středu zahájí na Nové scéně Národního divadla (ND) vystoupení tenoristy Pavla Černocha. Zlatá Praha v premiéře uvede snímky o dlouholeté primabaleríně ND Tereze Podařilové nebo dokument k 75. výročí založení Taneční konzervatoře hlavního města Prahy. Slavnostní zakončení a předávání nejvyšších festivalových cen se uskuteční on-line v sobotu večer 26. září.
23. 9. 2020|

Rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller zatím nebude trvat na odvolání děkana přírodovědy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller zatím nebude podnikat kroky k odvolání děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubaly. Ten minulý týden nevyslyšel jeho výzvu a nerezignoval. Informovala o tom mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Kubalu a ředitele vědeckého centra RCPTM Radka Zbořila rektor vyzval k rezignaci kvůli vyhrocené situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti vědců.
10. 9. 2019|

Rektor olomoucké univerzity požaduje rezignaci děkana přírodovědy. Skončit by měl i ředitel vědeckého centra

Rektor olomoucké Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller vyzval děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubalu a ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) k rezignaci. Reagoval tak na vyhrocenou situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v centru. RCPTM patří pod Přírodovědeckou fakultu, ale chce přejít pod plánovaný vysokoškolský ústav, fakulta je proti.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 18:08|