TÉMA

Kancelář prezdenta republiky

Pavel hodnotil svých sto dnů v úřadu. Chce pracovat na změně nálady společnosti

Petr Pavel považuje za největší úspěch svého dosavadního prezidentství nastartování směru, kterým by rád pokračoval v příštích pěti letech, uvedl na tiskové konferenci ke 100 dnům od své inaugurace. Vize jeho působení na Pražském hradě stojí na dvou pilířích, prvním z nich je upevnění pozice České republiky ve společnosti demokratických zemí s prozápadní orientací. Druhým celková změna nálady ve společnosti, aby lidé uvěřili, že mohou něco změnit, pokud chtějí.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 23:04|

Zeman vetoval novelu státního rozpočtu na letošek. Vadí mu nižší příjmy

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošní rok. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla nejprve přijata novela zákona o daních z příjmů. Zeman to uvedl v dopise, který poslal předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Na webu Pražského hradu o tom ve čtvrtek informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Sněmovna bude muset prezidentovo veto přehlasovat většinou 101 poslaneckých hlasů na řádné schůzi. Premiér Petr Fiala (ODS) nepochybuje, že se veto přehlasovat podaří, prezidentův krok ho nepřekvapil.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 22:56|

168 hodin: Státní úředníci dostali mnohonásobně vyšší odměny než zdravotníci, hradní kancléř přes 800 tisíc

Odměny za covidový rok 2020, na které museli zdravotníci čekat několik měsíců, dostali prominentní státní úředníci hned. Navíc zdravotníci dostali 75 tisíc korun, odměny úředníkům šly často ke statisícům. Organizace Hlídač státu sesbírala údaje o platech a odměnách z desítek státních institucí. Rekordmanem je mezi úředníky hradní kancléř Vratislav Mynář, a to i přesto, že má za sebou několik skandálů a stíhá ho policie.
14. 6. 2021|

Omluvil se za formu, za informací si ale stojí. Soud řeší Bartíkův výrok o údajné Zemanově rakovině

Na neurčito odročil Městský soud v Brně ve středu jednání v žalobě prezidentské kanceláře na bývalého radního městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka (za Žít Brno). Ten před dvěma lety před volbami na internet napsal, že má prezident Miloš Zeman rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Hrad tvrzení o Zemanově rakovině odmítl.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 15:04|