TÉMA

Wintonovy děti

Jako vidět mého otce, říká syn Nicholase Wintona o filmu s Anthonym Hopkinsem

Česká kina uvádí britský snímek Jeden život, který vypráví o Nicholasi Wintonovi. Britský makléř si dlouho nechával pro sebe, že pomohl před druhou světovou válkou zachránit z Československa 669 převážně židovských dětí. Hraný film se natáčel i v Česku, Nicholase Wintona ztvárnili Anthony Hopkins a Johnny Flynn.
5. 2. 2024|

Nepřijal, že něco nejde, zkrátka našel řešení, vzpomíná na otce Nicholas Winton mladší

Před druhou světovou válkou zachránil sir Nicholas Winton 669 českých a slovenských dětí převážně židovského původu před smrtí v nacistických táborech. Na svého otce v Událostech, komentářích vzpomenul Nicholas Winton mladší. „On zkrátka našel řešení, a to je pro nás poučení. Často si říkáme, že něco udělat nemůžeme, ale upřímně řečeno, nezkusili jsme to, nebo se nám prostě nechce,“ říká.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 12:31|

Zámek Třemešek na Šumpersku už nechátrá. Od srpna v něm najdou bydlení senioři i lidé s postižením

Po mnoha letech chátrání se mění podoba i využití zámku Třemešek v Dolních Studénkách na Šumpersku. Stavba ze 16. století patřila před druhou světovou válkou židovské právnické rodině. Dcera majitelů byla jedním z dětí z Wintonova vlaku. Zámek, který výrazně poničil požár, nyní prochází kompletní rekonstrukcí, od letošního srpna by měl sloužit k bydlení seniorů nebo lidí s handicapem.
7. 7. 2021|

„To je Nicholas Winton, ten člověk, který tě zachránil,“ vzpomíná na první setkání Marešová

Jediný člověk zachránil stovky lidských životů. Sir Nicholas Winton těsně před propuknutím druhé světové války pomohl 669 československým dětem – především z židovských rodin – dostat se vlaky do bezpečí v Británii. Svět se o jeho hrdinství dozvěděl až v roce 1988. Televize BBC ho tehdy pozvala do pořadu, kde se vůbec poprvé setkal se zachráněnými – těm se od té doby začalo říkat Wintonovy děti. Mezi zachráněnými dětmi byla i Zuzana Marešová.
8. 5. 2021|

Poslední Wintonův vlak odjel před 80 lety, do Británie už nedojel

Měl zachránit stovky dětí před nacisty, do Velké Británie už ale poslední vlak nedojel. Z pražského Wilsonova nádraží odjel přesně před osmdesáti lety, na cestě ho ale zastavila válka. Většina pasažérů pak zemřela v koncentračních táborech. Dětské transporty z okupovaného území Čech a Moravy organizoval s dobrovolníky sir Nicholas Winton. Krátce před válkou takto zachránili 669 převážně židovských dětí.
1. 9. 2019|