TÉMA

Discovery

Polský prezident zřejmě rozhodne do tří týdnů o osudu nezávislé TVN, teď analyzuje sporný zákon

Polský prezident Andrzej Duda analyzuje schválenou novelu mediálního zákona. O jejím osudu rozhodne do tří týdnů. Zákon v pátek nečekaně prošel parlamentem. Na hlasování čekal od září, kdy ho zamítl Senát. Sporná norma zakazuje firmám mimo Evropský hospodářský prostor většinové vlastnictví polských médií. Podle kritiků míří hlavně na nezávislou stanici TVN, kde má většinu americká společnost Discovery.
19. 12. 2021|

Polský Sejm schválil zákon zaměřený proti TVN. Útok na svobodná média, brání se televize

Polští poslanci přijali novelu zákona, jejímž cílem je podle kritiků umlčet nezávislou televizi TVN. Zákon ještě může vetoval prezident Andrzej Duda. TVN, kterou vlastní americký investor, přijetí zákona o rozhlasovém a televizním vysílání označila za útok vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) na svobodná média. Vláda tvrdí, že zákon ochrání polský mediální prostor před nepřátelskými hráči z Ruska nebo Číny.
17. 12. 2021|

Polský Senát zamítl novelu mediálního zákona, která znepokojila Spojené státy

Polský Senát zamítl spornou novelu mediálního zákona, jejímž cílem je podle kritiků umlčet zpravodajskou televizi vlastněnou Američany a kritizující současnou národně-konzervativní vládu. Podle zákona by vysílací společnosti působící v Polsku směly vlastnit jen firmy z Evropského hospodářského prostoru. V Senátu má většinu opozice.
9. 9. 2021|

Discovery získala nizozemskou licenci, TVN 24 bude smět v Polsku vysílat dál

Americká společnost Discovery získala nizozemskou licenci, která v souladu s pravidly Evropské unie umožní televizní stanici TVN 24 vysílat v Polsku, i když jí tamní úřady neprodlouží své povolení. Licenci, která vyprší 26. září, odmítá polský úřad pro vysílání obnovit už rok a půl. Televize je kritická vůči polské vládě a dolní komora parlamentu nedávno schválila návrh zákona, jenž má podle kritiků kabinetu umlčet právě TVN.
17. 8. 2021|

Polský premiér popírá, že by sporný mediální zákon chtěl umlčet TVN

Polský premiér Mateusz Morawiecki odmítl kritiku kontroverzního návrhu zákona, který má podle jeho odpůrců umlčet vládě nepohodlnou televizi TVN, vlastněnou americkou společností Discovery. Předlohu ve středu večer přijal Sejm, dolní komora parlamentu, ale hlasovat o ní bude ještě Senát, horní komora, kde má těsnou většinu opozice. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové je uvedený návrh zákona „negativní signál“.
12. 8. 2021|

Poláci protestovali na podporu televize kritické k vládě. Kabinet ji chce přiškrtit zákonem

V úterý večer demonstrovaly po celém Polsku lidé na obranu svobody médií. Stalo se tak v předvečer rozhodování zákonodárců o návrhu zákona, který má podle odpůrců kabinetu umlčet televizní stanici vlastněnou americkou společností a kritickou vůči nynější polské vládě. „Svobodná média, svobodní lidé, svobodné Polsko“ zněla hesla demonstrací.
10. 8. 2021|

Polští vládní poslanci chtějí zpřísnit vlastnictví médií. Dle odpůrců cílí na kritickou televizi vlastněnou Američany

Skupina poslanců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) předložila novelu zákona o rozhlasu a televizi, která vyžaduje, aby mediální společnosti působící v Polsku nemohly kontrolovat firmy sídlící mimo Evropský hospodářský prostor. Podle kritiků návrh míří na televizi TVN, jež je kritická vůči vládě a patří americké společnosti Discovery.
9. 7. 2021|

AT&T v mnohamiliardové transakci spojí mediální součást s firmou Discovery

Americká telekomunikační společnost AT&T spojí svou rozsáhlou mediální součást WarnerMedia s firmou Discovery. Vznikne tak samostatný mediální podnik, jenž bude schopen konkurovat i firmám Netflix a Walt Disney, oznámily firmy. Dohodu ještě musejí schválit akcionáři Discovery a regulační orgány.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 15:16|

Před deseti lety se z poslední cesty vrátil raketoplán Discovery. Předznamenal tím konec jedné éry

Americký raketoplán Discovery, který se devátého března 2011 vrátil ze své poslední vesmírné mise, byl ve službě téměř 27 let. Během doby, kdy jej využíval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), vynesl raketoplán na oběžnou dráhu 246 astronautů a Zemi obletěl 5830krát. Ve vesmíru strávil Discovery celkem 365 dní a nalétal 238 milionů kilometrů, což je nejvíce ze všech amerických raketoplánů.
9. 3. 2021|

Polsko plánuje omezit vliv médií v cizím vlastnictví, tvrdí Kaczynski

Polsko se bude snažit vytvořit pravidla, která by v zemi omezila působnost médií v cizím vlastnictví. V neděli to řekl předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Podle něj by se tak mělo stát před dalšími parlamentními volbami, jež jsou plánovány na rok 2023.
19. 7. 2020|

Miláček, který se dotkl vesmíru. Raketoplán Discovery se před 35 lety poprvé objevil na orbitě

Pomocník, miláček, objevitel, jak ho přezdívali členové týmu NASA, ale i fanoušci kosmonautiky, poprvé vzlétl z Kennedyho vesmírného střediska 30. srpna 1984. Na palubě tehdy nesl šestičlennou posádku vesmírného týmu a náklad telekomunikačních družic. I přes tři odložené starty šlo o úspěšnou misi, která skončila 5. září 1984 přistáním na Edwardsově letecké základně v Kalifornii. Dnes si tento vesmírný pracant užívá zaslouženého důchodu v muzeu Steven F. Udvar-Hazy Centra ve Virginii.
30. 8. 2019|