TÉMA

Země živitelka

Sklizeň je u konce, výnos byl vyšší než loni, i když obilí poškodily deště. Zlevnění potravin ale analytici nečekají

Letošní sklizeň v Česku je u konce. Ve srovnání s předchozím rokem sklidili zemědělci méně obilovin, ale průměrný výnos byl mírně lepší. Přes pozitivní hodnocení sklizně však analytici neočekávají, že by se díky ní zásadně změnily ceny potravin v obchodech.
25. 8. 2023|

Vláda chce víc českých potravin v obchodech. Podle odborníka je potřeba těžit z jednotného unijního trhu

Vládní představitelé chtějí, aby v obchodních řetězcích bylo více tuzemských potravin. Agrární odborník Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze však upozornil, že Česká republika nemůže být soběstačná ve všech komoditách, a vyzval k využití evropského volného trhu. Pokud jde o ceny v tuzemských obchodech, podle europoslance Martina Hlaváčka (za ANO) jde nyní spíš o „pomalejší zdražování“ než zlevňování. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) sdělil, že chce maximálně využít neformální vliv. Všichni tři byli hosty Událostí, komentářů.
25. 8. 2023|

Je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu, řekl Fiala po jednání se zástupci oboru

Firmy mají velké zisky, je třeba to poznat na cenách. Po jednání s potravináři na mezinárodním agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu. Předseda vlády už ve svém projevu při zahájení akce řekl, že kvůli klesajícím nákladům čeká zlevnění potravin a předpokládá rovněž, že potravináři mimořádné zisky z loňska investují. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude také apelovat na řetězce, aby nabízely více českých potravin.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 20:03|

Období jistoty a stability na nějakou dobu skončilo, řekl Fiala na agrosalonu Země živitelka

V Českých Budějovicích začal mezinárodní agrosalon Země živitelka. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová ve své úvodní řeči apelovala na vládu, aby pomohla českým potravinářům a zemědělcům vyrovnat se s růstem cen energií a produktů. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že i vzhledem k ruské invazi na Ukrajině skončilo období jistoty a stability, vláda se podle něj zaměří na otázky potravinové bezpečnosti. Prezident Miloš Zeman vyzval k zastropování cen energií na trhu.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 12:12|

Po roční pauze začala Země živitelka. Přehlídka otevřela rekonstruovaný pavilon Z

Otevřením zmodernizovaného pavilonu Z začal ve čtvrtek v Českých Budějovicích mezinárodní agrosalon Země živitelka. Představí se na něm přes čtyři stovky vystavovatelů, kteří budou mít kromě pavilonů k dispozici nově i tři a půl tisíce metru čtverečních venkovních ploch.
26. 8. 2021|

SeČTeno z Jihočeského kraje: Covid dopadá i na farmáře a veletrhy

I produkci jihočeského mléka a třeboňského kapra ovlivnila koronavirová epidemie. Firmám chybí zahraniční pracovníci, potravináři musí do výroby povolávat své úředníky. Zemědělská výroba se přitom nedá zastavit. S pandemií covidu-19 se celý svět potýká už rok. Její dopady pociťují podnikatelé ve všech odvětvích a ve všech regionech. Těm tuzemským se věnuje pořad České televize SeČTeno.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 17:25|

Začíná Země živitelka. Prezident Zeman apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem

Ve čtvrtek začal na českobudějovickém výstavišti největší tuzemský agrosalon Země živitelka. Výstavu slavnostně zahájil prezident Miloš Zeman, který v projevu apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. Vymezil se také proti tvorbě divočiny z hospodářských lesů, například na Šumavě. S projevy vystoupili i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nebo bývalý prezident Václav Klaus.
22. 8. 2019Aktualizováno22. 8. 2019, 10:33|