TÉMA

Open Arms

Loď s humanitární pomocí vykládá potraviny u města Gaza, další může vyplout ještě v pátek

První loď v rámci námořního humanitárního koridoru do Pásma Gazy v současné válce Izraele s teroristy z Hamásu už vykládá přes provizorní molo náklad potravinové pomoci u města Gaza, informovala v pátek charitativní organizace World Central Kitchen (WCK), která cestu organizuje.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:13|

Začal fungovat námořní koridor do Gazy. První loď veze stovky tun jídla, akci zkomplikoval chybějící přístav

Z kyperského přístavu Larnaka vyplula loď španělské nevládní organizace Open Arms se dvěma stovkami tun pomoci pro Pásmo Gazy v rámci nového humanitárního námořního koridoru. Plavidlo veze mouku, rýži a potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Akce se o několik dnů zpozdila kvůli technickým potížím, jelikož v palestinské enklávě není přístav vhodný pro velké lodě. Provizorní molo v Gaze mají v příštích dvou měsících postavit Američané.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 10:20|

Námořní humanitární koridor do Pásma Gazy začne fungovat o víkendu, oznámila von der Leyenová

Již tento víkend by měl začít fungovat námořní humanitární koridor do Pásma Gazy, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při návštěvě Kypru. Humanitární situace v Pásmu Gazy je podle ní děsivá a k civilistům žijícím v oblasti se potřebná pomoc musí nutně dostat co nejdříve. Podle kyperského prezidenta Nikose Christodulidise první loď s pomocí vypluje z Larnaky v sobotu. Některé zdroje ovšem tvrdí, že by se na cestu mohla vydat už v pátek.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 14:42|

Italský exministr vnitra nebude souzen kvůli blokaci lodě s migranty. Čeká ho ale jiný proces

Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini nepůjde před soud kvůli zablokování lodě pobřežní hlídky se zachráněnými migranty. Během pátku o tom rozhodl předběžný soud v Katánii. Salvini obvinění související s touto kauzou dlouhodobě odmítá, bude však souzen kvůli podobnému případu, který se týká plavidla nevládní organizace Open Arms.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 15:33|

Španělsko nabídlo lodi Open Arms se stovkou migrantů svůj přístav, ta však odmítla

Španělská vláda nabídla humanitární lodi Open Arms, která kotví už přes dva týdny u italského ostrova Lampedusa a nyní má na palubě 107 migrantů, aby přistála ve španělském přístavu Algeciras. Loď ale nabídku odmítla, kvůli krizové situaci na palubě prý do španělského přístavu nepopluje. Francie v neděli oznámila, že je ochotna přijmout 40 běženců z lodi.
18. 8. 2019|

Salvini ustoupil. Na Lampeduse se vylodilo 27 mladistvých migrantů z lodi Open Arms

Itálie povolila vylodění 27 nezletilých migrantů bez doprovodu z lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která už víc než dva týdny čeká na povolení zakotvit u italského ostrova Lampedusa. O osudu zachráněných lidí se hádají ministři rozpadající se italské vládní koalice, konečné řešení však dosud nenašli. Na palubě stále zůstává 107 migrantů.
17. 8. 2019|