TÉMA

Folklór

Hudba do politiky nepatří, dokud do vašeho domu nepřiletí raketa, říká ukrajinská kapela Go_A

Tradiční ukrajinský folklor mísí se současnou elektronikou. Anglicky zpívat nechtějí, protože by se tím podle nich z písní vytratily emoce. Ty ukrajinská kapela Go_A předává i v souvislosti s válkou na Ukrajině, svými koncerty se snaží podpořit své bojující krajany. Skupina, která svou zem reprezentovala také na Eurovizi, se v listopadu představila publiku v pražském klubu Roxy.
20. 11. 2023|

Před stoletím se Sokoli oblékli do krojů. Slovácký rok se stal největší folklorní přehlídkou

Jedna z nejstarších národopisných slavností v Česku pokaždé přitáhne tisíce nadšených diváků i účinkujících. Největší folklorní akce v Česku Slovácký rok, jehož první ročník byl zahájen v Kyjově před sto lety, 14. srpna 1921, se nyní koná jednou za čtyři roky a jen druhá světová válka a poválečná léta slavnost přerušily. Zatím poslední, dvacátý festival, se konal předloni.
14. 8. 2021|

Obléct se umí každý, nastrojit se je kumšt. Tetičky na Kyjovsku vědí, jak na to

Jak kroj ušít, správně nosit a pečovat o něj, sepisovala Ludmila Krátká dvanáct let. Vznikla tak kniha nazvaná „Tetičko, ušijte mně kroj“ plná rad a zajímavostí doplněná víc než pětistovkou fotografií. Tak ucelenou publikaci u nás zatím nikdo nevydal.
6. 6. 2020|

Malérečky ve Strážnici se nezastaví. Tradičními vzory zdobí domy, sklípky i kapličky

Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici letos kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru nebude, místní malérečky ale od jejich práce neodradí nic. Tradičními barvami zdobí bílé fasády domů, vinných sklípků i kapliček. Umění si předávají z generace na generaci.
12. 5. 2020|

V jasných barvách. Před 80 lety odešel malíř Joža Uprka

Lid, přírodu a tradice Slovácka celý život zachycoval na svých obrazech malíř Joža Uprka. Novodobý realista a impresionista tak zachoval autentickou podobu venkova pro další generace. Umělec ceněný doma i v zahraničí zemřel před 80 lety.
13. 1. 2020|

Kde se čerti ženili. Rakouská města zažila expanzi rohatých bytostí

Koncem listopadu se v mnoha rakouských městech konají populární pochody čertů, kterým se v Rakousku a jižní části Německa říká krampusové. Jejich úkolem je trestat zlobivé děti a ty nejnezbednější pak dokonce sníst. Podle místních tradic se krampus kolem 22. prosince změní v člověka a již si své předchozí činy nepamatuje.
2. 12. 2019|

Barevné kroje rozzáří Kyjov. Po čtyřech letech začal Slovácký rok

Až třikrát víc lidí, než má obyvatel, bude v příštích dnech hostit Kyjov. Lidé tam míří na Slovácký rok, který se koná jednou za čtyři roky. Folklorní festival začal takzvaným předprogramem ve čtvrtek odpoledne a potrvá až do neděle. Radnice čeká víc než pětadvacet tisíc návštěvníků.
16. 8. 2019|