TÉMA

Džammú

„Staleté čekání je u konce.“ Indický premiér položil základní kámen chrámu v Ajódhje

Indický premiér Naréndra Módí ve středu položil základní kámen hinduistického chrámu, který má vyrůst na místě zničené mešity ve městě Ajódhja na severu země. Hinduisté věří, že Ajódhja je rodištěm legendárního prince Rámy, který je vtělením boha Višnua. O tom, že mohou na místě postavit chrám, loni rozhodl nejvyšší soud, a ukončil tak letitý spor, který v Indii vyvolal jedny z nejkrvavějších násilností.
5. 8. 2020|

Indická a čínská armáda se střetly ve sporné oblasti Himálaje. Zemřelo dvacet vojáků

Při pondělním incidentu na sporné hranici s Čínou zemřelo dvacet indických vojáků. S odvoláním na indickou armádu o tom informovala agentura Reuters. Předchozí zprávy agentury hovořily o dvanácti mrtvých. Indický ministr zahraničí si ohledně konfliktu volal se svým čínským protějškem a shodli se na diplomatickém řešení.
16. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 16:52|

Spor jaderných států o Kašmír hoří už dekády. Muslimové se bojí okupace, pandité touží po návratu

Dvě jaderné mocnosti, Indie a Pákistán, se v srpnu ocitly na prahu války. Bodem sváru je indický Kašmír, sporné území, jemuž Dillí odebralo zvláštní status. Muslimové se obávají indické okupace a ztráty identity. Indická nacionalistická vláda však tvrdí, že bojuje proti sílícímu radikalismu v oblasti, kterou chce začít víc ekonomicky rozvíjet. Zatímco Kašmír zůstává odříznutý od světa, v návrat z exilu doufají statisíce panditů. Hinduistickou elitu vyhnalo na začátku 90. let islámské násilí.
29. 8. 2019|

Kašmír zůstává odříznutý od světa, lidem dochází jídlo. Pákistán žádá o pomoc Radu bezpečnosti OSN

Pákistán vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby se sešla kvůli rozhodnutí Indie odebrat zvláštní status státu Džammú a Kašmír. Obyvatele území ve středu podpořil i pákistánský premiér. Po devět dnů trvajícím zákazu vycházení obyvatelům indické části Kašmíru docházejí potraviny a další základní potřeby, napsala agentura AP.
14. 8. 2019|