TÉMA

Josef Bečvář

Pomocník generála měl vazbu na zbrojaře. Armáda nyní jeho místo zrušila

Náčelník generálního štábu nemá poprvé od roku 2015 poradce pro aktivní zálohy. Nové velení ozbrojených sil tuto pozici zrušilo. Místo přitom celou dobu zastával bývalý voják Ludvík Cimburek, který zároveň spolupracoval i se zbrojní skupinou Czechoslovak Group.
15. 2. 2023|

Prezident povýšil budoucího náčelníka generálního štábu Řehku na generálmajora

Prezident Miloš Zeman povýšil budoucího náčelníka generálního štábu Karla Řehku na generálmajora. Hodnost pro něj navrhla vláda. Dosud byl Řehka brigádním generálem. Do funkce ho prezident jmenoval minulou středu, od července tak v čele české armády vystřídá Aleše Opatu.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 15:28|

Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na terénní toyoty za miliardu

Ministerstvo obrany ve čtvrtek uzavřelo smlouvu s českou firmou Glomex MS na dodávku až 1200 terénních vozidel Toyota Hilux, sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Pokud se vojáci rozhodnou odebrat všechna vozidla, zaplatí za ně 1,07 miliardy korun. Ministerstvo pořizuje vozy kategorie pick-up, které nahradí letité stroje UAZ 463 a Land Rover Defender.
26. 11. 2020|

V kauze Bečvářova statku uložil soud úředníkům sedm a šest let

V případu restituce takzvaného Bečvářova statku soud nepravomocně potrestal bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka a jeho nadřízenou Evu Benešovou sedmi a šesti lety vězení. Třetímu obžalovanému, Petru Chmelíkovi, uložil roční podmínku s dvouletým odkladem. Obžaloba trojici viní z toho, že nezákonně přiřkli Emilii Bednářové náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Bečvářovi. Rozhodnutí není pravomocné.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 11:11|

Chyba, ale ne úmysl, odmítl bývalý úředník obžalobu, že úmyslně připravil stát o pozemky za 1,4 miliardy

Téměř na 1,4 miliardy korun vyčíslil žalobce škodu, kterou podle něj způsobili tři úředníci, když přiřkli Emilii Bednářové a dalším lidem náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Mariovi Bečvářovi. V některých dokumentech údajně lživě uvedli, že byli příbuzní. Bývalý referent pozemkového úřadu Jan Horák u soudu, který začal případ projednávat, připustil, že udělal chybu, odmítl však, že by tak učinil úmyslně.
20. 1. 2020|

Bývalý šéf armády Bečvář hájil u soudu pořízení letounů CASA. Stoprocentně se osvědčily, řekl

Bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář u soudu z pozice svědka hájil pořízení letounů CASA pro českou armádu. Uvedl, že stroje se stoprocentně osvědčily doma i na zahraničních misích. Nevzpomíná si, že by při dojednávání nákupu zaznamenal výhrady, například k ceně. Státní zástupce Jan Kořán ho však konfrontoval s písemným stanoviskem, v němž Bečvář pořízení letounů „jednoznačně nedoporučoval“.
13. 8. 2019Aktualizováno13. 8. 2019, 18:27|