TÉMA

Garance

USA vyhlížejí klíčový verdikt. Podívejte se, jak by zrušení „Roe v. Wade“ proměnilo Ameriku

Spojené státy s napětím očekávají verdikt nejvyššího soudu týkající se alabamského zákona o potratech. Ten totiž rozhodne nejen o pravidlech v jižanském státě, ale o právu žen na interrupci v celých Spojených státech. Zpráva o pravděpodobném zrušení precedentu známého jako Roe vs. Wade vyvolala protesty po celé zemi. Svůj nesouhlas vyjádřil i prezident Joe Biden.
24. 5. 2022|

Začala výplata vkladů klientům Sberbank. Česká národní banka varuje před dezinformacemi

Garanční systém finančního trhu (GSFT) začal ve středu prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ. Během středečního dopoledne banka obsloužila zhruba sedm tisíc klientů a vyplatila jim náhrady vkladů za 3,7 miliardy korun, z toho v hotovosti zhruba sto milionů korun. Náhrady se budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025. V souvislosti s krachem Sberbank CZ upozornila také Česká národní banka na šířící se dezinformace o stabilitě českého bankovního sektoru. Jsou podle ní zcela nepodložené a mohou být vyhodnoceny jako šíření poplašené zprávy, tedy trestný čin.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 19:11|

Náhrady vkladů klientům Sberbank CZ začne garanční systém vyplácet od 9. března

Garanční systém začne prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ ve středu 9. března. Celkem půjde o 24,2 miliardy korun. Česká národní banka v pondělí oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ.
4. 3. 2022|

Lex Dukovany projednají senátní výbory. Horní komora se má předlohou zabývat za měsíc

Senátní výbory se budou zabývat takzvaným zákonem lex Dukovany, který mimo jiné brání ruským či čínským firmám podílet se na výstavbě nového jaderného bloku. Samotnou předlohou se mají senátoři zabývat 21. července. Horní komora by podle předběžné dohody vládních a opozičních stran měla do zákona prosadit i pojistku větší parlamentní kontroly.
22. 6. 2021|

30 let zpět: Václav Havel navštívil zemědělce

Václav Havel se jel osobně seznámit s problémy českých zemědělců. Ti se mnohdy obávali nejisté budoucnosti. Zemědělská družstva se totiž s přechodem na tržní hospodářství dostávala počátkem 90. let do finančních problémů. Prezident navštívil družstvo ve Velkých Přílepech i soukromé zemědělce. Prohlédl si i tamní zchátralý zámek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 5. 2021|

Z Ukrajiny přichází přes vládní program stále více lidí. Podnikatelé ale pořád nejsou spokojeni

Už tři roky funguje v Česku vládní program na získávání pracovní síly z Ukrajiny. Do tuzemských firem díky němu přišlo přes 33 tisíc lidí. Vláda v červnu kvóty zdvojnásobila, takže ročně by sem mohlo přicestovat až 40 tisíc Ukrajinců.
1. 8. 2019|