TÉMA

Horolezci

Vrtulník zachránil dva české horolezce, kteří uvázli na Grossglockneru

Vrtulník rakouské záchranné služby vyzvedl v úterý ráno na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner dva zraněné české horolezce. Na hoře uvázli v neděli poté, co je zranil padající kámen. Oba byli předání do péče lékařů.
6. 2. 2024|

Do Česka se vracejí horolezci, kteří uvízli v Pákistánu, oznámil Kulhánek

Do České republiky se vracejí dva horolezci, kteří před měsícem uvázli na hoře Rakapoši v Pákistánu. Na Twitteru to oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), návratu podle něj předcházelo obtížné vyjednávání. Horolezce v Pákistánu zadržovaly místní úřady kvůli nezaplacené záchraně. Do Prahy se vrátí v neděli odpoledne.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 12:08|

Při výstupu na Elbrus zemřelo pět horolezců, čtrnáct se podařilo zachránit

Při výstupu na Elbrus, nejvyšší horu Ruska, zemřelo pět horolezců. Informují o tom ruská média. Dalších čtrnáct lidí dostali záchranáři v noci na pátek do bezpečí, mají však omrzliny a někteří z nich i zlomeniny končetin.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 19:41|

Uniqa neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu, potvrdila pojišťovna

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.
22. 9. 2021|

Pákistán bude zadržovat české horolezce, dokud nezaplatí náklady na záchranu

Dva zachránění čeští horolezci zůstávají v Pákistánu. Úřady je budou zadržovat v Gilgitu, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci, při které bylo nutné využít helikoptéru, řekl místnímu listu Dawn ministr turistiky pákistánské kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán Rádža Násir. Mluvčí českého ministerstva zahraničí sdělila, že velvyslanectví České republiky v Islámábádu je s oběma muži v kontaktu.
18. 9. 2021|

Pákistánský vrtulník zachránil dva české horolezce a jejich místního kolegu

Vrtulník pákistánské armády ve středu ráno převezl do bezpečí české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří s kolegou z Pákistánu v minulých dnech nedokázali dokončit sestup z hory Rakapoši. Trojice, která před pěti dny uvázla v nadmořské výšce asi 6900 metrů, je nyní v pořádku ve městě Gilgit.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 15:41|

Čeští horolezci uvázlí v Pákistánu zahájili sestup. Jejich záchrana bude pokračovat ve středu

Záchrana dvou českých horolezců a jejich pákistánského kolegy bude v Pákistánu pokračovat ve středu. Nestačili včas před setměním sestoupit na místo, odkud by je mohl vyzvednout vrtulník. Uvedl to pákistánský novinář, který situaci sleduje na místě. Trojice před čtyřmi dny uvázla v nadmořské výšce asi 6900 metrů při sestupu z hory Rakapoši.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 18:05|

Záchranu českých horolezců v Pákistánu zdržuje špatné počasí, pokračovat bude v úterý

Záchranáři, kteří se snaží vyprostit dva české horolezce a jejich pákistánského kolegu z hory Rakapoši v Pákistánu, kvůli špatnému počasí v pondělí odpoledne ukončili práce a pokračovat budou v úterý. Záchrannou akci už nepřízeň živlů přerušila v neděli. V pondělí se podařilo určit polohu uvázlých a vysadit jednoho horolezce, jenž se jim vydal pomoci.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 16:09|

Dva čeští horolezci zemřeli ve švýcarských horách

Dva čeští horolezci zahynuli ve Švýcarsku. Zřítili se z výšky několika set metrů na hoře Täschhorn poblíž horského střediska Saas Fee v kantonu Valais. Nezvěstní byli několik dní, těla se našla v úterý.
18. 8. 2021Aktualizováno18. 8. 2021, 19:17|

Na dvou skalních stěnách v Krkonoších někdo vybudoval nelegální cesty. Správci parku žádají odstranění

Neznámí horolezci vybudovali ve dvou lokalitách v Krkonoších nelegální horolezecké cesty. „V minulých týdnech jsme zjistili, že některé skalní stěny v okolí Janských Lázní a Pasek nad Jizerou byly osazeny horolezeckými jisticími skobami. Někdo si zde vytvořil tréninkové cesty,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa. S výjimkou několika vyhrazených míst je horolezectví v Krkonošském národním parku (KRNAP) zakázáno.
28. 6. 2021|

Čeští horolezci, kteří zdolali sedmitisícovku Baruntse, se vrátili domů

Dva čeští horolezci, kteří jako první zdolali novou cestou himálajskou sedmitisícovku Baruntse, se po více než šesti týdnech vrátili domů. Marek Holeček a Radoslav Groh na hoře strávili neplánovaně čtyři dny navíc. Uvěznila je tam totiž sněhová bouře. Trasu severozápadní stěnou nazvali Nebeská past.
12. 6. 2021|

Koronavirus se dostal i do základního tábora Mount Everestu. Nepálská vláda ho přesto odmítá zavřít

Nepálská vláda dál popírá, že by se v základním táboře Mount Everestu šířila epidemie covidu-19. Rakouský horský vůdce přitom mluví až o stovce nakažených. Úřady přesto odmítají místo uzavřít – už druhý rok po sobě by Nepál přišel o zásadní zdroj příjmů.
25. 5. 2021|

Horolezci poprvé v historii zdolali během zimy vrchol K2

Skupině nepálských horolezců se povedl první zimní výstup na druhou nejvyšší horu světa K2. Na 8611 metrů vysokém vrcholu v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny stanuli kolem 17:00 místního času (kolem 13:00 SEČ). Expedice Seven Summit Treks o tom informovala na Twitteru.
16. 1. 2021|

Stěna, na které zemřeli Češi. Nevyzpytatelný Trollveggen nemá v Evropě sobě rovného

Záchranářům na západě Norska se stále nepodařilo vyzvednout těla dvou mrtvých českých horolezců. V úterý přerušilo pokusy v náročném terénu u Trollveggenu počasí. Záchranná operace u nejvyšší kolmé skalní stěny v Evropě by měla pokračovat ve čtvrtek. Nad masivem policie kvůli neštěstí zakázala veškeré přelety.
31. 7. 2019|