TÉMA

Stéblová

Železničáři zmodernizovali trať z Pardubic do Stéblové. Dvě koleje vedou i po novém mostě

Po dvou a půl letech skončila modernizace trati mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou. Úsek má nyní dvě koleje, dvojkolejný je i nový most přes Labe. Trať spojuje dvě krajská města – Pardubice a Hradec Králové. Vlaky tam budou moci jezdit rychleji, cestování bude i bezpečnější, řekli zástupci Správy železnic. Modernizace trati stála 3,26 miliardy korun, Evropská dotace uhradí osmdesát procent.
6. 2. 2024|

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Ve Stéblové začínají vlaky jezdit po dvou kolejích. Na zrychlení si ještě počkají

Vlaky mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou na pardubicko-hradecké trati mohou konečně jezdit po dvou kolejích. Druhá kolej vznikla až po dlouhé jarní výluce a nyní ji Správa železnic předala do užívání. Zatím ale nebudou vlaky jezdit projektovanou stošedesátikilometrovou rychlostí. To bude možné až po spuštění zabezpečovacího systému ETCS na této trati, což železničáři plánují na rok 2024.
15. 11. 2022|

Na trati Mezi Pardubicemi a Hradcem Králové začala další výluka kvůli stavbě nových kolejí

Na trati Pardubice – Rosice nad Labem a Stéblová začala další větší výluka. Kvůli stavbě nových kolejí je plně zastavený mezi stanicemi provoz vlaků, lidé budou jezdit výlukovými autobusy. Omezení potrvá do konce června. Rychlostí 160 kilometrů v hodině budou vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové jezdit nejdřív v roce 2024. České dráhy je musí vybavit evropským zabezpečovacím systémem řízení (ETCS).
24. 3. 2022|

Rekonstrukce trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové pokračuje, stavbaři posunuli starý most o 18 metrů

Modernizace železniční trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi pokročila, a to zcela výjimečným počinem. Stavbaři centimetr po centimetru odsunuli historický jednokolejný most přes Labe v Pardubicích o celých 18 metrů do provizorní pozice, aby uvolnili prostor pro stavbu mostu nového, dvoukolejného. Ten má být hotový do dvou let.
10. 11. 2021|

Začala výluka na trati z Pardubic do Hradce Králové. Po modernizaci bude tišší a rychlejší

Místo vlaků na trati mezi Hradcem Králové, Pardubicemi a Chrudimí jezdí od pondělí autobusy. Důvodem jsou práce na zdvoukolejnění trati, které umožní přepravu více lidí a také vyšší rychlost vlaků. S výlukou cestující musejí počítat až do listopadu.
31. 5. 2021|

Vlaky na trase z Pardubic do Hradce Králové od konce května zastaví přestavba mostu

Stavební práce na zdvoukolejnění trati ze stanice Pardubice - Rosice nad Labem do Stéblové od konce května zastaví vlakový provoz. Do konce roku dělníci potřebují postavit provizorní most přes Labe, řekl projektový manažer společnosti Skanska Jan Mitlöhner.
13. 5. 2021|

Už letos v březnu začnou práce na rozšíření části železniční trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové

V březnu začnou práce na rozšíření další části železniční trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Správa železnic získala od Drážního úřadu stavební povolení na modernizaci mezi Pardubicemi a Stéblovou. ČT vydání stavebního povolení zjistila z úřední desky úřadu. Podle původních plánů měly stavební práce začít už letos v lednu.
18. 2. 2021|

V troskách vlaku a plamenech zahynulo 118 lidí. Tragédie u Stéblové varuje i po 60 letech

Neuvěřitelná souhra náhod a velké nedbalosti vedla ke srážce dvou vlaků, která dodnes zůstává tím nejhorším, co se kdy na železnici v českých zemích stalo. Při srážce dvou vlaků, jednoho s mohutnou parní lokomotivou v čele, druhého sestaveného z lehkých motorových vozů, a při požáru, který vypukl hned po nehodě, zahynulo 118 lidí. Byl podvečer 14. listopadu 1960 a stala se tragédie u Stéblové.
14. 11. 2020|

Referenda při volbách táhla voliče. Schválili bazén, odmítli těžbu i průmyslovou zónu

V pátek a sobotu se sice hlasovalo především o rozvržení krajských zastupitelstev a části Senátu, ale volby provázela v jedenácti obcích i místní referenda. Většina z nich přilákala dostatek voličů k tomu, aby výsledky byly platné, výjimkou bylo hlasování o obchodním centru v Chodově.
4. 10. 2020|
Volby 2020

Prodej fary nebo změna názvu obce. V desítce obcí spojili volby s místními referendy

V deseti obcích a jednom městském obvodě začnou spolu s krajskými a senátními volbami referenda o místních záležitostech. Lidé v nich budou rozhodovat o prodeji bytů, stavbě obchodních center, bazénu, vodárenském modelu, těžbě štěrkopísku, prodeji fary a pozemků nebo názvu obce. Nejvíce referend se uskuteční ve Středočeském kraji, po jednom v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.
2. 10. 2020|

U Mariánských Lázní vykolejil nákladní vlak. Trať bude několik dní uzavřena

Na trati mezi Mariánskými Lázněmi a Plzní vykolejil v neděli odpoledne nákladní vlak. Nehoda, při níž nebyl nikdo zraněn, se stala poblíž Drmoulu na Chebsku. Doprava na důležité trati, kudy jezdí i dálkové vlaky, je zastavena. Cestující přepravují náhradní autobusy. Na místo vyjeli hasiči. Trať bude několik dní uzavřena, podle webu Českých drah by uzavírka mohla trvat do pátku.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 21:01|