TÉMA

Integrovaný regionální operační program

Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:36|

Dotace pomáhají rozvoji regionů. Podle Netolického ale někdy míří špatným směrem

Miliardy korun, které mají přispět k rozvoji regionů, zejména dopravy nebo zdravotnictví, míří z fondu Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) do krajů a obcí. Ty jen loni využily evropské dotace v hodnotě přesahující pět miliard korun na více než šest set projektů. Stát už také začíná chystat další programové období, které začne v roce 2028. Zásadní podle něj budou zkušenosti jednotlivých krajů.
22. 9. 2023|

Hejnický klášter potřebuje dotaci na opravu střechy. Ministerstvo ji nechce dát kvůli pokojům pro poutníky

Ministerstvo pro místní rozvoj vzkázalo vedení hejnického kláštera, že nedostane dotaci, o kterou chce požádat kvůli nezbytné opravě střechy. Úředníci považují klášter za poskytovatele komerčních služeb, protože poskytuje ubytování poutníkům, nabízí prostory pro konference a od jara v něm nalezli zázemí také uprchlíci z Ukrajiny. Klášter považuje své zařazení mezi komerční ubytovatele za nesmyslné, s takovým vymezením mají problém i někteří právníci.
9. 11. 2022|

Stát v příštích letech rozdělí z peněz EU 118 miliard na kybernetickou bezpečnost i školy

První projekty se už přihlásily o evropské peníze z nového Integrovaného regionálního operačního programu. Jeho prostřednictvím stát v následujících letech rozdělí 118 miliard korun – třeba na posílení kybernetické bezpečnosti nebo zkvalitnění škol. Finance z EU pomohou například v Turnově.
6. 8. 2022|

Stát sliboval podpořit z evropských peněz stavbu pěti tisíc sociálních bytů, vznikne sotva polovina, zjistila kontrola

Jen necelá polovina z plánovaných pěti tisíc sociálních bytů, které chtěl nechat stát do roku 2023 postavit z evropských peněz, opravdu vznikne. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zabýval uskutečňováním záměrů ministerstva pro místní rozvoj. Připustil, že hlavním důvodem byl malý zájem žadatelů o podporu, což ale přičítá podmínkám pro podávání žádostí. Kritizoval i dlouhý čas na hodnocení projektů. Ministerstvo připustilo, že s výstavbou sociálních bytů jsou potíže, slíbilo nápravu.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 11:31|

Čtyřicet miliard proplatí EU Česku na dotacích za první půlrok. Podle opozice by ale čerpání mělo zrychlit

Skoro pět tisíc projektů za 40 miliard korun zaplatí v Česku po prvním pololetí Evropská unie. Brusel už tyto evropské dotace schválil. Většinou jde o program rozvoje venkova nebo ten, který má zlepšit kvalitu vzdělávání. Zatímco ministerstvo pro místní rozvoj je s čísly spokojené, opozice žádá rychlejší čerpání.
29. 7. 2019|