TÉMA

Evropská měnová unie

20 let v EU

Dveře EU otevřeli Češi svým „ano“. Lákal je rybář i důchodkyně

Rozsáhlá kampaň i jednorázový ústavní zákon připravily cestu pro jedinečné hlasování o začlenění Česka do Evropské unie. „Pro“ se v roce 2003 vyslovilo 77,33 procenta voličů. Zároveň se v přístupové smlouvě země zavázala přijmout euro. Po dvaceti letech v Evropské unii se ale nepřesunula ani do „čekárny“ a neexistuje jasný plán na přijetí společné měny.
23. 4. 2024|

Euro je v oběhu dvacet let, zažilo vzestupy i pády. Společnou měnou platí dvě třetiny států Unie

Evropská centrální banka (ECB) v těchto dnech připomíná dvacet let od zavedení eurbankovek a euromincí do oběhu. Dvanáct unijních zemí jimi začalo platit 1. ledna 2002, od té doby se k nim přidalo dalších sedm členských států. K přijetí eura, které je po americkém dolaru druhou nejdůležitější měnou na světě, se zavázalo i Česko.
3. 1. 2022|

Mohl být o 150 miliard nižší, komentovali první postcovidový schodek rozpočtu Zamrazilová s Fischerem

Hrozivé číslo, komentovali 390miliardový schodek, se kterým počítá rozpočet pro rok 2022, hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) – bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer a předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Oba se také shodují na tom, že schodek mohl být o zruba 150 miliard korun nižší. A navíc – ačkoliv klíčový vládní návrh podpořili všichni ministři, už teď požadují další miliardy navíc.
13. 6. 2021|
Komentář

Pfeiler: Evropská centrální banka vyvolává psychologický „efekt bohatství“

Mario Draghi se již pomalu loučí se svým křeslem v čele Evropské centrální banky (ECB). Jeden z jeho posledních kroků v této funkci investory rozhodně nezklamal. Centrální bankéři uvolnili měnovou politiku, a to na více frontách.
13. 9. 2019|
Blog

Komentář: Deutsche Bank aneb konec evropských Goldman Sachs

V oboru investičního bankovnictví se Deutsche Bank povedl na evropské poměry bezprecedentní úspěch. Nic však netrvá věčně a série přešlapů společně s tvrdou postkrizovou regulací pohřbila ambice frankfurtské banky dominovat tomuto sektoru. Nyní finanční dům prochází jednou z nejrozsáhlejších transformací za dobu své existence a plánuje se zaměřit na nudné, avšak bezpečnější korporátní a retailové bankovnictví.
26. 7. 2019|