TÉMA

Železný Brod

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň
Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|ČTK
Déšť a tání sněhu zvedly hladiny toků na desítce míst na první povodňový stupeň
Kvůli dešti a tání sněhu vystoupaly toky v podhorských oblastech na desítce míst na první povodňový stupeň bdělosti, na Labi ve Vestřevi poblíž Hostinného přechodně i na druhý stupeň pohotovosti. Hladiny už kulminovaly, mírně klesají, nebo mají setrvalý stav, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
19. 2. 2023|
Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě Česka
V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až sedmdesát kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.
18. 2. 2023|
Vzedmuté hladiny řek se vrátily k normálu, povodňový stupeň zůstává na dvou místech
Řeka Metuje je v Novém Městě nad Metují na prvním stupni povodňové aktivity, pokles její hladiny se zastavil. Nově se opět poněkud zvedla i hladina Lužické Nisy v Liberci a také ona se vrátila na první stupeň. Jinde ale již povodňová situace není. Ještě ráno bylo Labe ve Stanovicích na Trutnovsku na třetím, tedy nejvyšším stupni.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 17:28|daz
V částech Libereckého a Olomouckého kraje hrozí kvůli tání a dešti vzestup řek
Na východě Libereckého a severu Olomouckého kraje hrozí do sobotního poledne vzestup hladin některých řek a potoků. Na Jilemnicku mohou místy dosáhnout i druhého stupně, kdy už se voda vylévá z břehů. Důvodem je tání sněhu spolu s očekávaným deštěm, vyplývá z aktualizovaného varování, které v pátek ráno zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 12. 2021|
Popadané stromy zastavily vlaky v Libereckém kraji, zablokovaly i silnici u Železného Brodu
Silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly v podvečer dopravu na Jablonecku a Semilsku. Spadlé stromy zablokovaly hlavní silnici 10 ze Železného Brodu na Tanvald, a zkomplikovaly i dopravu na dalších místech. Během hodiny vyjížděli hasiči k desítce popadaných stromů, nejvíc v oblasti kolem Železného Brodu, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 21:40|
Zapomenutá česká koleda se dočkala nahrávky. Píseň oživil její objevitel
Noc krásná čarovná jasná. Tak se jmenuje česká vánoční koleda z poloviny devatenáctého století, která byla dlouho téměř zapomenutá. Teď se ale dočkala první profesionální nahrávky. Ve spolupráci s Českým centrem v New Yorku ji nazpíval bývalý operní pěvec Stanislav Kotyza, který koledu jako mladík objevil.
20. 12. 2020|
Zemřela výtvarnice Jaroslava Brychtová. Se Stanislavem Libenským tvořili proslulý sklářský tým
Ve věku 95 let zemřela významná sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová. Její úmrtí potvrdil František Lufinka, starosta Železného Brodu na Jablonecku, kde se výtvarnice narodila a prožila tam celý život. Žádné podrobnosti k úmrtí rodina sdělovat nechce, dodal. Brychtová spolu s manželem Stanislavem Libenským tvořili světově uznávaný sklářský tým.
8. 4. 2020|
Hasiči zlikvidovali požár lesa u Železného Brodu, zásah trval 24 hodin
Hasičům se podařilo téměř po 24 hodinách uhasit rozsáhlý požár lesa u Železného Brodu na Jablonecku. Zasahovat museli v náročném terénu na 28 hektarech. S likvidací ohně, kvůli němuž vyhlásili mimořádný čtvrtý stupeň poplachu, pomáhal i vrtulník a letadlo. Výše škody se bude teprve zjišťovat.
6. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 16:03|
Sníh, vítr i povodně. Česko se potýká s počasím, přichází velké ochlazení
Česko v úterý zasáhl déšť, už během dopoledne začaly srážky místy přecházet i ve sněžení. Studenou frontu kromě deště a sněžení doprovází silný vítr. Složité podmínky proto panovaly na silnicích. Jejich správci spolu s hasiči odstraňovali popadané větve, zároveň vyjely i sypače. Vydatný déšť navíc zvedl hladiny některých řek. Meteorologové dále varují před větrem a sněhovými jazyky.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 21:45|
Stížnosti a pokuty zabraly. Vlakoví dopravci Arriva a Leo Express odstraňují nedostatky
Dva kraje – Pardubický a Liberecký – se dostaly do sporu se soukromými dopravci, kteří od konce loňského roku provozují některé regionální železniční tratě. Uděleny již byly vysoké pokuty a další ještě možná budou následovat. K nejzazšímu kroku, vypovězení smlouvy, však zřejmě nedojde.
17. 1. 2020|
Na sedmero skautů vystříleli tři tisíce nábojů. Od komunistické operace Jizerka uběhlo 70 let
Sedmičlenná skupina skautů z Podkrkonoší se v létě 1949 pokusila utéct za hranice – komunistický režim jejich hnutí zakázal a členům hrozila perzekuce. Plán na emigraci ovšem skončil v Jizerských horách krvavým přepadením bezpečnostními složkami, při kterém dva skauti zemřeli a další čekalo mnohaleté vězení. Od policejní „operace Jizerka“ uběhlo 24. července sedmdesát let, a třebaže přesné místo tvrdého zásahu není známé, stopy po akci Státní bezpečnosti se objevují dodnes.
24. 7. 2019|