TÉMA

Vodní nádrž Lipno

Mezi chatami u Lipna se otevřela hluboká jáma, propadl se tam grafitový důl

Uprostřed chatové osady v Hůrce u lipenské nádrže se otevřela dvanáct metrů hluboká jáma. V těsné blízkosti chat a chalup se terén propadl do starého grafitového dolu. Tuha se tam dobývala ve velkém, štoly u Lipna proto nejsou ničím neobvyklým. Nově otevřenou jámu nyní musejí sanovat báňští záchranáři.
3. 3. 2024|

Lipenskou a vranovskou přehradu trápí sucho. Mají méně vody než loni

V Lipenské a vranovské přehradě je na podzim méně vody než před rokem. Důvodem je nedostatek srážek a slabý přítok. Například vranovská přehrada je aktuálně naplněna zhruba z poloviny. Na Lipně hladina nádrže pro změnu klesla za poslední měsíc o šedesát centimetrů. Zatímco lodě po ní plují většinou bez omezení, majitelé jachet v přístavech mají problémy.
20. 10. 2023|

V lipenské přehradě je kvůli suchu i slabým přítokům málo vody, jachtaři mají problémy

V lipenské přehradě je na konci léta méně vody než obvykle. Může za to sucho, slabý přítok a častější upouštění nádrže. S výrazně nižší hladinou se museli vyrovnat zejména majitelé jachet. Více vody na jaře přispělo k vyšší výrobě elektřiny. Vodní elektrárna Lipno jí letos vyrobila skoro o čtvrtinu více než před rokem.
12. 9. 2023|

Petice se snaží zabránit výstavbě na břehu Lipna, obává se znečištění vody. Kraj objedná studii

Ztráty krajinného rázu i zhoršení kvality vody se obávají lidé, kteří se podepsali pod petici proti plánované výstavbě na levém břehu vodní nádrže Lipno. O ní jednali krajští zastupitelé, podle nichž je potřeba, aby vzniklo několik studií. Polipenští starostové se však plánů developerů zastávají, odkazují na územní plány i na to, že signatáři petice vesměs nejsou místní obyvatelé.
13. 10. 2022|

Na dva měsíce se uzavírá důležitá silnice na jihu Čech. Podnikatelé z okolí Lipna se zlobí

Řidiči na jihu Čech musejí od úterý počítat s velkými komplikacemi a zdržením. Startuje totiž kompletní oprava silnice na trase Dolní Dvořiště – Vyšší Brod. Důležitá komunikace bude úplně uzavřena v obou směrech. Trasu v létě využívají zejména turisté a vodáci, kteří míří na Lipensko. Silnice měla být opravená už před sezonou, kraj ale musel vybrat náhradního zhotovitele.
16. 8. 2022|

Lékař z Loučovic po večerech rekonstruuje chátrající vilu. Nyní si přikoupil i most pod Lipenskou přehradou

Stát prodal most pod Lipenskou přehradou v havarijním stavu. Za pět tisíc korun ho koupil vlastník jiné nemovitosti u Lipna, památkáři oceňované vily ve stylu art deco. Tu už opravuje. Před sto lety si ji nechal postavit tehdejší majitel papíren.
1. 8. 2021|

Cestovní ruch v tuzemském pohraničí skomírá. Cizinci nejezdí sem, Češi ven

Rakušané a Němci už do českého pohraničí téměř nejezdí. Tržby podnikatelů zde od konce září výrazně klesly, někde až o 70 procent. Na Českokrumlovsku cizinci zrušili pobyty kvůli obavám z koronaviru. Češi zatím váhají s rezervacemi. Hotely a restaurace jsou tak téměř prázdné.
8. 10. 2020|

Inspektoři ČOI kontrolovali restaurace na břehu Lipna. Tu chyběla cena nápoje, tam byla neověřená váha

V hlavní turistické sezoně tráví dovolenou u Lipenské přehrady tisíce lidí. Nyní tam zavítali také inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) – kontrolovali restaurace i kempy. Porušení zákona, které objevili, nebylo závažné, ale podobné prověrky budou v létě pokračovat.
23. 7. 2019|