TÉMA

Edward Snowden

Doporučujeme

TikTok drží pozornost a sbírá citlivá data. Jeho algoritmus je označován jako „kokain sociálních sítí“

Seznam států, které zakazují používání aplikace TikTok na služebních zařízeních státních zaměstnanců, roste. Reagují tak na obavy ze zneužití velkého množství dat, které sociální síť původem z Číny o svých uživatelích sbírá. Nejde však o jedinou kontroverzi této platformy – americké úřady varují před jejím možným využitím v protizápadním tažení Číny a znepokojení vyvolávají i možné dopady na duševní zdraví mladých uživatelů.
4. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:17|

Únik tajných dokumentů je pro USA vážnou hrozbou. Navíc k němu nedochází poprvé

Kauza úniků tajných dokumentů v USA podle expertů ukazuje, jak Američané přemýšlejí, a může ohrozit jejich reputaci. Podle ministra zahraničí Spojených států Antonyho Blinkena by to ale na spolupráci se strategickými partnery nemělo mít vliv. Tématu se věnuje pořad Zóna ČT24.
16. 4. 2023|

Zlatého lva v Benátkách získal podruhé v historii dokument. Cenu si odnesl i snímek z české koprodukce

Končí filmový festival v Benátkách a hlavní cenu Zlatého lva si odváží dokumentární film americké režisérky Laury Poitrasové All the Beauty and the Bloodshed (Všechna ta krása a zabíjení). Je to teprve podruhé v historii festivalu, co hlavní cenu získal dokument. Cenu pro nejlepší tvůrkyni do čtyřiceti let získala režisérka Cristina Grosanová za film Běžná selhání. Vznikl v české koprodukci a natáčel se v Praze.
10. 9. 2022|

Aféra Watergate zlomila vztah veřejnosti a politiků. Investigace se za 50 let zásadně proměnila

Aféra Watergate, která stála prezidentskou funkci Richarda Nixona, před padesáti lety změnila vztah americké veřejnosti s politiky, je přesvědčen profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš. Jak ale v Událostech, komentářích připomněla zakladatelka a ředitelka serveru Investigace.cz Pavla Holcová, pátrací žurnalistika má hlubší kořeny a její podoba se od Watergate zásadně proměnila.
18. 6. 2022|

Dánové údajně pomáhali Američanům špehovat přední evropské politiky

Dánská rozvědka mezi lety 2012 až 2014 pomáhala americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) špehovat vysoce postavené politiky, včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Informovala o tom dánská rozhlasová stanice Danmarks Radio (DR) s odkazem na vnitřní šetření Dánské obranné zpravodajské služby. DR se odvolává na devět nejmenovaných zdrojů, které mají informace o vyšetřování.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 18:42|

Rusko udělilo Snowdenovi povolení k pobytu na neomezenou dobu

Rusko udělilo bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi povolení k pobytu na neomezenou dobu. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na Snowdenova právního zástupce Anatolije Kučerenu. Podle něj Američan zatím neuvažuje o tom, že by požádal o ruské občanství.
22. 10. 2020|

Šifrovaný telefon královny i zbytek počítače Snowdena. Britská tajná služba se odhaluje veřejnosti

Britská tajná odposlouchávací služba GCHQ veřejnosti v rámci unikátní výstavy zpřístupnila více než stovku předmětů, které byly v minulosti přísně utajené. Snaží se tak osvětlit svoji roli při ochraně země proti teroristům a kybernetickým útokům.
13. 7. 2019|