TÉMA

Šluknovský výběžek

Nedostatek policistů ve Šluknovském výběžku a na Chomutovsku pomohou řešit Pol Pointy

Policie v Ústeckém kraji pořídí dva takzvané Pol Pointy. Jsou to speciální mobilní buňky, které umožňují jednání s policií prostřednictvím videohovoru. Lidé v nebezpečí se v nich mohou zamknout a přivolat si pomoc nebo ohlásit trestnou činnost. Terminály mají částečně pomoci řešit nedostatek policistů v regionu. Na koupi buněk dostanou policisté milion korun od Ústeckého kraje, schválili to zastupitelé. Jeden Pol Point bude ve Šluknovském výběžku a druhý na Chomutovsku.
12. 9. 2023|

Prodloužení věku odchodu do důchodu by se mělo určit podle profese a zdraví, řekl Petr Pavel v Ústeckém kraji

Zvolený prezident Petr Pavel ve čtvrtek jednal ve Šluknově na Děčínsku se starosty okolních obcí. V České Kamenici, kde později vystoupil před občany, ho čekaly davy lidí. Zdůraznil, že transformace okrajových regionů Česka by se podle něj měla řešit komplexně, včetně zajištění pracovních míst a bydlení. Hovořil také o důchodové reformě, kterou plánuje vláda. Řešení uvažovaného prodloužení věku odchodu do penze podle něj musí být pružnější a vyhovovat lidem různých profesí a rovněž jejich schopnostem po zdravotní stránce. V pátek se Pavel setká s představiteli opozičního poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem, se kterými chce diskutovat o vládním návrhu na snížení valorizace penzí.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 18:52|

Lužická nemocnice v Rumburku otevírá dětskou pohotovost

V Rumburku na severu Čech se otevřela lékařská služba první pomoci pro děti a dorost. Měla by se tím zkvalitnit zdravotní péče v Šluknovském výběžku. Právě tam se dříve objevovaly problémy s nedostatkem zdravotníků a pacienti museli na ošetření dojíždět i desítky kilometrů do okolních nemocnic.
16. 5. 2022|

Šluknovsko nemá půl roku po povodni na opravy mostů. Objížďky berou místním čas i peníze

Půl roku mají obyvatelé Šluknovského výběžku problém se dostat ke svým domům. Červencová povodeň tu zničila desítku mostů a lidé je musejí objíždět. Obce na opravy nemají peníze. Škody jsou tak vysoké, že násobně překračují jejich rozpočty.
14. 2. 2022|

Podle nákazové komise hrozí zavlečení moru prasat do Česka. Odlov divočáků by měl být intenzivnější

Africký mor prasat se v Polsku a Německu blíží k hranici na severu Čech. Stát vybízí myslivce k ještě intenzivnějšímu odlovu divočáků. Riziko zavlečení nemoci je podle národní nákazové komise vysoké. Nejrizikovější oblasti jsou Frýdlantsko a Šluknovsko. Česko je od dubna 2019 oficiálně považováno za zemi bez afrického moru prasat, naposled se nemoc objevila před čtyřmi lety na Zlínsku.
5. 10. 2021|

Nemocnice v Rumburku bude od července součástí ústeckého zařízení. Péče o pacienty se má zrychlit

Krajská zdravotní převezme od prvního července Lužickou nemocnici v Rumburku. Nemocnice, která zajišťuje zdravotní péči ve Šluknovském výběžku se stane součástí ústecké Masarykovy nemocnice. Důvody jsou finanční a personální.
24. 5. 2021|

Na zámku i v podzámčí počítají ztráty. Šluknov má zavřeno, výstavy ale připravil

Na zámku Šluknov na Děčínsku se loni kvůli restriktivním opatřením proti šíření koronaviru nekonala více než polovina plánovaných kulturních a společenských akcí. I přesto, že je zámek v tuto chvíli zavřený, má připravených několik výstav. Správa zámku dobu jejich trvání oproti původnímu plánu prodloužila a nyní čeká, až je bude moci zpřístupnit veřejnosti. Loni zámek navštívilo pouhých šest tisíc návštěvníků, předloni jich přišlo o čtrnáct tisíc víc.
1. 3. 2021|

MfD: Policie navrhla obžalovat exstarostu Varnsdorfu Horáčka kvůli radarům

Policie ukončila vyšetřování pronájmu radarů na měření rychlosti ve Varnsdorfu na Děčínsku a navrhla obžalovat čtyři lidi a jednu firmu. Mezi nimi i bývalého starostu Stanislava Horáčka, který byl několik týdnů ve vazbě, a někdejšího místostarostu Josefa Hambálka. V sobotu to napsal deník Mladá fronta Dnes.
12. 12. 2020|

Plošné testování odhalí superpřenašeče, říká Mounajjed. Milion lidí v karanténě by ochromilo stát, argumentuje Zima

Vláda připravuje předvánoční dobrovolné a bezplatné testování pro všechny zájemce. Nová studie ukázala, že pro podobné využití jsou vhodné antigenní testy. Podle analýzy jsou levnější a v některých ohledech i výhodnější než PCR testy. Navíc odhalí hlavně lidi, kteří mají živý virus a mohou nakazit ostatní. „Pojďme to zkusit, když se nám to nepovede, tak zkusíme něco jiného, ale nemůžeme jenom sedět,“ vyzval ve čtvrtečních Událostech, komentářích koordinátor z iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed.
27. 11. 2020|

V Ústeckém kraji před volbami vzbuzuje vášně převod nemocnice nebo nákup autobusů

V Ústeckém kraji po čtyři roky vládli křehkou většinou komunisté s ČSSD a SPD-SPO. Koalice tak při vyjednávání obešla vítězné hnutí ANO, které se dostalo do opozice. Premiér Andrej Babiš (ANO) to tehdy nazval neskutečnou prasárnou. Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) argumentoval, že se raději spojí s lidmi, které zná.
4. 9. 2020|

Ústecký kraj podepsal kupní smlouvu na Lužickou nemocnici. Provoz by mohl převzít od ledna

Kupní smlouva mezi Ústeckým krajem a konkurzní správkyní Lužické nemocnice je podepsaná. Za zdravotnické zařízení zaplatí 63 milionů korun, jeho provoz tak zůstane zachován. Kraj nemocnici začne provozovat po rekonstrukci a personální stabilizaci, podle správkyně by to mohlo být od Nového roku.
22. 6. 2020|

Lužickou nemocnici získá Ústecký kraj. Chce zachovat lékařskou péči

Ústecký kraj vyhrál výběrové řízení o koupi Lužické nemocnice, která zajišťuje péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Zařízení je ale od loňského srpna v úpadku. Kraj avizuje, že nemocnici hodlá dále provozovat jako zdravotnické zařízení. Zaplatí za ni 63 milionů korun.
11. 5. 2020Aktualizováno11. 5. 2020, 19:04|

Ústecký kraj je připravený převzít Lužickou nemocnici v Rumburku. Žádá stát o bezplatný převod

Ústecký kraj je připraven převzít Lužickou nemocnici v Rumburku na Děčínsku. Krajští radní vyzvali dopisem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k pomoci se zajištěním bezúplatného převodu nemocnice, která je v insolvenci. Záměr převzít nemocnici budou krajští zastupitelé schvalovat na začátku března. Zařízení chce kraj převzít bez dluhů.
20. 2. 2020|

Část Lužické nemocnice se uzavře. Kvůli insolvenci zůstanou prázdná lůžka na interně i chirurgii

Některá oddělení Lužické nemocnice a polikliniky v Rumburku od soboty pozastaví svůj provoz. Vyplývá to z rozhodnutí insolvenční správkyně Martiny Jinochové Matyášové. Omezení se týká interního i chirurgického oddělení lůžkové péče; dočasně se uzavře také chirurgická ambulance. Interní ambulance bude otevřená pouze ve všední dny do 15 hodin. Ostatní provozy a ordinace zůstanou beze změny, nemocnice by měla také dokončit naplánované výkony.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 18:55|

Insolvence nemocnice v Rumburku dosáhla 40 milionů korun. Věřitelé se sejdou v listopadu

Po zadlužené Lužické nemocnici v Rumburku chtějí věřitelé nejméně čtyřicet milionů korun. V pondělí skončila lhůta, do kdy se mohli hlásit do insolvenčního řízení; úředníci ale zřejmě nestihli zpracovat všechny požadavky veřitelů. O tom, co bude s nemocnicí dál, se rozhodne v listopadu.
14. 10. 2019|

Vesnice roku se skrývá u německých hranic. Vyhrála Lipová na Šluknovsku

Titul Vesnice roku jde letos do Šluknovského výběžku. Získala ho obec Lipová na Děčínsku. Poprvé od roku 2015 tak připadl vesnici v Čechách. Letošního 25. ročníku klání se zúčastnilo 206 obcí, o 22 méně než loni.
14. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 21:11|

Ústecký kraj nabízí Rumburku pomoc s dluhy Lužické nemocnice

Pokud vše dobře půjde, může Krajská zdravotní převzít zkrachovalou Lužickou nemocnici v Rumburku už na přelomu září a října. Řekl to ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Na tahu jsou teď podle něj rumburští zastupitelé. Město musí uhradit dluhy nemocnice, schválit její finanční plán a představenstvo pak může stáhnout insolvenční návrh. Teprve pak bude možné jednat o převzetí zdravotnického zařízení. Městu kraj nabízí finanční pomoc.
25. 7. 2019|

Nemocnici v Rumburku je ochotna převzít Krajská zdravotní. Zachovala by tak péči pro lidi ze Šluknovska

Krajská zdravotní je ochotna převzít provoz a aktiva Lužické nemocnice v Rumburku, a zajistit tak další péči pro asi 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Zdravotní pojišťovny navýší úhrady, přiblížil po jednání zástupců jednotlivých institucí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Město podle něj ale musí schválit uhrazení ztráty za rok 2018 a smlouvu s Krajskou zdravotní. Rumburk podle starosty Lumíra Kuse (ANO) má peníze na úhradu loňské ztráty připraveny, potřebuje mít ale jasný návrh smlouvy od Krajské zdravotní.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 20:44|

Zdravotní péče v Rumburku bude zajištěna, hlásí Krajská zdravotní a VZP

Vrcholí hledání toho, kdo zbaví dluhů Lužickou nemocnici v Rumburku, která minulý týden požádala o vyhlášení insolvence. Její dluhy se pohybují okolo osmdesáti milionů. Nemocnici by mohla převzít společnost Krajská zdravotní (KZ), která v regionu provozuje pět jiných nemocnic, tu Lužickou ale kvůli dluhům dosud odmítala. Její zástupci o tom, jak zajistit zdravotní péči ve Šluknovském výběžku, jednali v úterý se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), o výsledku ale chtějí nejprve zpravit ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).
23. 7. 2019|

Rumburští zastupitelé odmítli uhradit ztrátu Lužické nemocnice. Zařízení tak hrozí insolvence

Rumburští zastupitelé odmítli uhradit ztrátu Lužické nemocnice, která loni dosáhla zhruba padesáti milionů korun. Vedení města už dříve oznámilo, že nemá peníze na její zaplacení, protože by omezilo chod města. Nemocnice tak zřejmě zamíří do insolvence, zařízení přitom zajišťuje zdravotní péči pro celý Šluknovský výběžek.
9. 7. 2019|