TÉMA

Plymouth

V Karibiku se probouzejí desítky let dřímající sopky. Vědci studují, jakou hrozbu mohou znamenat

Ve východní části Karibiku v posledních týdnech stoupá vulkanická aktivita. Zvyšuje se činnost sopek na Martiniku, Svatém Vincencovi a Grenadinách. Protože je tato oblast hustě zalidněná a sopky zde v minulosti způsobovaly velké škody, začali potenciální hrozbu zkoumat seismologové.
4. 1. 2021|

Stoupající hladiny oceánů nemusí zničit korálové ostrovy. Mají přirozenou obranu, ukázal nový výzkum

Korálové ostrovy po celém světě by se mohly přirozeným způsobem adaptovat na zvyšující se hladiny oceánů. Naznačuje to výzkum vědců z univerzity v Plymouthu, který dává naději řadě komunit ohrožených globálními změnami klimatu.
13. 6. 2020|

Oblečení z umělých vláken se při praní „vyluhuje“. Mikroplasty pak míří do řek a moří

Mnoho lidí již bere třídění odpadu či nakupování bez plastů jako samozřejmost, ne každý si ale uvědomuje, že přírodní prostředí ovlivňuje také levné oblečení. Prudký rozmach umělých vláken znamená množství mikroodpadu, který běžné čističky odpadních vod nedokážou zachytit.
29. 2. 2020|

Ve smaltovaném skle může být obrovské množství jedovatých prvků, ukázal britský výzkum

Lahve na pivo, víno i tvrdý alkohol mohou obsahovat potenciálně nebezpečné množství jedovatých prvků, jako je například olovo nebo kadmium. Upozornili na to chemici z univerzity v Plymouthu, podle jejichž rozborů lze nebezpečné látky najít ve smaltovaných ozdobných částech vybraných lahví.
1. 7. 2019|