TÉMA

Prachaticko

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Ministerstvo představilo první mapu semaforu rizika nákazy v Česku, v devíti okresech platí I. stupeň

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první mapu čtyřstupňového systému, který označuje jednotlivé okresy podle rizika nákazy covidem-19. Podle aktuální mapy nejsou v Česku okresy s horší epidemickou situací než zelený I. stupeň. Velká ohniska jsou stále Praha a Moravskoslezský kraj, uvedla na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle ředitelky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové se v hlavním městě budou opět nosit roušky i v povrchové hromadné dopravě hned, jakmile to počasí dovolí.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 19:43|

Přírůstek případů koronaviru byl v pátek v Česku nižší než v předchozích dnech

V Česku v pátek přibylo 232 potvrzených případů covidu-19. Je to o něco méně než v předchozích třech dnech, kdy denní nárůsty překračovaly 250. Od začátku epidemie se tak v zemi nakazilo koronavirem 16 574 lidí, aktuálně nemocných je 4624. Počet zemřelých s koronavirem se zvýšil o jednoho na 382.
1. 8. 2020|

Bouře Mortimer provětrala Česko. Tisíce lidí odřízla od elektřiny

Kvůli následkům silného větru se bez dodávek elektřiny ocitly tisíce lidí po celé republice. Večer bylo nejvíce poruch na východě Čech a na severu Moravy. Naopak v západní části Čech už se situace zklidnila. Energetici jsou v terénu a snaží se dodávky obnovit. Oznámily to mluvčí ČEZu Soňa Holingerová a E.ONu Martina Slavíková. Vítr působil problémy také v dopravě. Některé vlaky stály, na kamion na silnici mezi Hlinskem a Ždírcem nad Doubravou spadl strom a zranil řidiče.
30. 9. 2019Aktualizováno30. 9. 2019, 22:14|
Počasí

Na jihu Čech hasiči kvůli dešti evakuovali několik rodin. Hrozilo, že praskne hráz rybníka

Prudký déšť zaměstnal v sobotu večer hasiče na jihu Čech, kteří měli do půlnoci asi 30 zásahů. V Chlumanech na Prachaticku evakuovali hasiči 15 lidí, jejich domy zalila voda z rozvodněného potoka a z rybníka. Jeho hráz se ale nakonec neprotrhla. Hasiči čerpali také vodu ze sklepů a odklízeli popadané stromy.
23. 6. 2019|