TÉMA

Palau

Do Istanbulu doplula druhá loď s ukrajinským obilím, ruským hrozbám navzdory

Do Istanbulu doplula druhá loď s nákladem ukrajinského obilí, oznámila agentura AFP s odvoláním na specializovaný server sledující námořní dopravu. Loď Aroyat, plavící se pod vlajkou Palau, vyplula v pátek z ukrajinského přístavu Čornomorsk. O den dříve do Istanbulu doplula loď Resilient Africa. Stalo se tak navzdory hrozbám Ruska, že napadne každou loď plující do či z ukrajinských přístavů.
24. 9. 2023|

Z ukrajinského Čornomorsku vyplula loď s pšenicí, poprvé od krachu obilných dohod

Z ukrajinského námořního přístavu Čornomorsk poprvé od krachu obilných dohod letos v červenci vyplula loď s obilím. V úterý to oznámil místopředseda ukrajinské vlády Oleksandr Kubrakov. Podle agentury Reuters jde o test schopnosti země znovuotevřít námořní cesty v době, kdy se útočící Rusko snaží obnovit faktickou blokádu Ukrajiny.
19. 9. 2023|

Do ukrajinského přístavu připluly poprvé od vypovězení obilných dohod nákladní lodě

V ukrajinském přístavu Čornomorsk zakotvily v sobotu večer dvě nákladní lodě, které připluly pro obilí. Jsou to první plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu mimo rámec obilných dohod, od nichž Rusko letos v červenci odstoupilo. Do Černého moře zamířila navzdory hrozbám Moskvy, že bude pokládat lodě mířící do ukrajinských přístavů za vojenské cíle.
17. 9. 2023|

Středozemní moře je plné chemikálií z opalovacích krémů. Ukládají se v mořské trávě

Nová rozsáhlá studie zjistila, že chemické látky, které běžně obsahují opalovací krémy, masivně unikají do vody a akumulují se v mořské trávě.
17. 4. 2022|

Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|

Koronavirus už má přes osm set obětí. Podle šéfa WHO maří boj s nemocí konspirace a trollové

Nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už přes osm set obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Na nový koronavirus zemřelo 812 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách, nakažených je potvrzeno přes 37 500, z toho valná většina v Číně. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 13:45|

Od Nového roku se na Palau nesmí používat opalovací krémy. Ničily korály

Na ostrovech tichomořského Palau od začátku roku 2020 platí zákaz opalovacích krémů obsahujících látky, které poškozují korálové útesy. Oznámil to tamní prezident Tommy Remengesau. Palau ohlásilo už v roce 2018, že tyto krémy zakáže, a nyní se stalo první zemí, kde se tyto prostředky chránící kůži před slunečním zářením nesmí používat a prodávat.
2. 1. 2020|

Ostrovní stát Palau vytvořil obří oceánskou rezervaci. Ale povolil do ní přístup japonským rybářům

Tichomořský stát Palau se nedávno rozhodl, že vytvoří obří mořskou rezervaci, kde by mohli žít mořští tvorové bez obav před lidským vlivem. Nyní plány „lehce“ doplnil – v těchto vodách budou moci lovit ve velkém japonští rybáři.
17. 6. 2019|