TÉMA

Krtek

Krtkovi zajistil kalhoty, auto i slávu. Před 100 lety se narodil Zdeněk Miler

Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, dal světu Zdeněk Miler. Nebyl to ale jeho jediný chráněnec. Ilustroval například knihy Eduarda Petišky nebo Vladislava Vančury. Od narození výtvarníka, animátora a režiséra v neděli uplynulo přesně 100 let. Celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Ocenění se mu dostalo nejen na domácích festivalech, ale i v zahraničí.
21. 2. 2021|

Spor o licenci na Krtečka končí dohodou. Malířova vnučka stáhla dovolání

Mnohaletý spor o práva na populární dětskou postavičku Krtka skončil dohodou. Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína stáhla dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporovala verdikt nižší instance – ten v létě pravomocně určil, že její držení „krtkovských práv“ není platné, jak se toho snažila dosáhnout i správkyně výtvarníkova díla Milena Fischerová.
9. 3. 2020|

Dcera Zdeňka Milera dál nesmí vydávat svou knihu s Krtečkem. Neuspěla u Nejvyššího soudu

Nejvyšší soud odmítl dovolání Kateřiny Milerové ve sporu o vydávání knih s Krtečkem. České televizi to potvrdila Hana Černá z Krajského soudu v Praze, který spor původně řešil. Dcera výtvarníka Zdeňka Milera chtěla u Nejvyššího soudu zvrátit pravomocný zákaz vydávat knihu „Krtek na návštěvě“, o němž loni v září rozhodl pražský vrchní soud.
13. 6. 2019|