TÉMA

Srní

Oprava mostů v České Lípě komplikuje ve městě dopravu

Rekonstrukce dvou mostů ztěžuje řidičům průjezd centrem České Lípy. Stavební práce začaly na estakádě na silnici I/9, přes kterou se jezdí na Nový Bor a Prahu. Omezení čekají také na řidiče v Děčínské ulici, kde se chystá demolice mostu.
6. 4. 2024|

Vlci na Šumavě loví hlavně divokou zvěř, vyplývá z monitoringu

Vlci na Šumavě loví především divokou zvěř, jen osm procent jejich potravy tvoří hospodářská zvířata. Vyplývá to z dlouhodobého monitoringu, který sleduje i smečky v jednotlivých teritoriích. Na Šumavě jich je šest, ve většině z nich se vlci také rozmnožují.
14. 6. 2023|

Srní usiluje o dotaci na záchranu dvorce Antýgl. Musí ale omezit ubytování

Obec Srní se snaží zachránit bývalý královácký dvorec Antýgl na Šumavě. Na obnovu tamních památkově chráněných stavení by ráda využila státní dotaci. Její čerpání je ale podmíněné tím, že dané objekty nebudou sloužit k ubytování. Donedávna přitom Antýgl nabízel na tři desítky lůžek pro turisty.
17. 10. 2022|

Turisté táboří v národních parcích, kde se dá. Na Šumavě jim nabízejí nouzová nocoviště

V národním parku Šumava přibývá případů nedovoleného táboření ve volné přírodě. Na neukázněné turisty si stěžují na německé straně, v parku Bavorský les.
17. 8. 2021|

Počet rysů v českých lesích mírně narůstá, tvrdí mezinárodní průzkum

Ohrožených rysů v české přírodě mírně přibývá. Potvrdil to mezinárodní monitoring projektu 3Lynx, který kočkovité šelmy sleduje i za hranicemi Česka. Správa Šumavského národního parku, ministerstvo životního prostředí i ekologické organizace sledují pohyb rysů na ploše zhruba třinácti tisíc kilometrů čtverečních.
8. 3. 2020|

Vlkům na Šumavě dávají antikoncepci. Jsou přemnožení a prodej se nedaří

Národní park Šumava se marně snaží prodat některé vlky ze svého centra v Srní. V tříhektarovém výběhu má povoleno maximálně patnáct jedinců. Teď je jich čtrnáct. Jedinou dočasnou možností je proto podávání antikoncepčních přípravků.
25. 6. 2019|