TÉMA

Zdeněk Lhotský

„Ke konci si možná půjdeme po krku.“ Polovina Tvrdohlavých společně tvoří v Mikulově

Volné umělecké sdružení Tvrdohlaví se sice už dávno rozpadlo, jeho členové se ale v menším či větším počtu potkávají čas od času na společných výstavách. Další takovou příležitostí je Mikulovské výtvarné sympozium, u jehož založení před třiceti lety Tvrdohlaví stáli. V letošním ročníku se tu sešli na několikatýdenní tvůrčí „dílně“, ze které vzejde výstava.
19. 7. 2023|

Skleněná duše. Popel blízkých lze uložit v urnách od Lhotského, Stana i Vladimira 518

Pohřby bez obřadů jsou čím dál častější, stejně tak lze pozorovat ústup funerálního umění. O jeho návrat usiluje projekt Glaz Bridge, který oslovil výtvarné umělce různého zaměření se stejným zadáním: vytvořit pohřební urnu ze skla. Výslednou kolekci pod názvem Skleněná duše vystavuje nyní Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.
30. 5. 2023|

Smrt „zaliata do skla“. Skleněný sarkofág pro královnu je možné vidět jen ve filmu

Sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský dostal před několika lety zakázku, na jakou si dosud nikdo z jeho oboru netroufl: vytvořit skleněný sarkofág pro dánskou královnu. Jeho potýkání se s umělecky i technologicky náročným dílem sledoval režisér Pavel Štingl s kameramanem Miroslavem Jankem. Sběrný dokument Sarkofág pro královnu promítá od 6. června Uměleckoprůmyslové museum při speciálních projekcích, doplněných o přednášky Lhotského.
5. 6. 2019|