TÉMA

Základní umělecká škola

Praha 6 opět prověří trvalý pobyt žáků, které chtějí dát rodiče na tamní základní školy

Praha 6 letos opět spustí program pro omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol v této městské části. Školám pak chybí místa pro tamní obyvatele. Kromě trvalého bydliště žáka radnice mimo jiné prověří, zda má shodnou adresu se zákonným zástupcem, řekli starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) a místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).
12. 3. 2024|

Málo si uvědomujeme, co v základních uměleckých školách máme, říká Kožená

Jedna z nejžádanějších světových mezzosopranistek současnosti Magdalena Kožená pořádá ve čtvrtek při příležitosti svých padesátých narozenin Benefiční koncert pro budoucnost. Chce jím podpořit základní umělecké školy. Na Pražském hradě s Koženou ve čtvrtek vystoupí i slavný operní pěvec Rolando Villazón. Kožená v Událostech, komentářích sdělila, že základní umělecké školy jsou naprosto zásadní, protože dokáží u dětí podchytit talent.
7. 6. 2023|

Máme málo míst i učitelů, hlásí základní umělecké školy. I přes zdražení školného musí zájemce odmítat

Základní umělecké školy (ZUŠ) hlásí nápor zájmu o studium. Největší poptávka je tradičně po hudebních lekcích. Počet přihlášek podle ředitelů škol letos vzrostl o deset až dvacet procent. Už teď je podle nich jasné, že na řadu dětí nevyjde místo. Většina z oslovených škol také chystá zvýšit školné, rodiče si v průměru připlatí 150 korun za celý školní rok.
30. 5. 2023|

Do základních uměleckých škol se zase hlásí tolik dětí jako před pandemií

O hru na klavír, lekce baletu nebo malování na základních uměleckých školách je opět velký zájem. Počty uchazečů se vrací na předcovidovou úroveň. Na některých uměleckých školách poptávka dokonce převyšuje kapacitu. Česká televize to zjistila oslovením více než desítky škol, na kterých se právě konají přijímací a talentové zkoušky. Kromě hry na klavír děti už tradičně nejvíc láká kytara.
22. 5. 2022|

Pěvkyně Kožená a dirigent Rattle obdrželi čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění

Pěvkyně Magdalena Kožená a britský dirigent Simon Rattle jsou novými čestnými doktory Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ocenění v úterý osobně převzali v brněnském Divadle na Orlí. Kožená je brněnská rodačka, která dosáhla světových úspěchů, ale nikdy nepřerušila kontakt s českou uměleckou scénou. Uznávaný dirigent Rattle, manžel Kožené, v minulosti spjatý například s Berlínskými filharmoniky, je milovníkem a propagátorem české hudby.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 13:50|

Vězni v Odolově vyrábí hudební nástroje. Dozorcem tam je někdejší violoncellista pražské filharmonie

Stovky opravených a desítky vyrobených hudebních nástrojů prošly dílnou v Odolově na Trutnovsku. Odsouzení vězni se v ní zabývají xylofony, houslemi nebo třeba kytarami už dvacet let. Většina z nástrojů míří mezi děti.
11. 6. 2021|

Do škol v pondělí nastoupí další žáci a studenti. Ubytovací služby se vrátí do plného provozu

Od 24. května se bez rotací vrátí do škol žáci druhého stupně ve zbylých krajích. Teoretickou výuku budou moci zahájit také střední a vysoké školy. Na pondělním jednání o tom rozhodl kabinet. Od stejného data budou moci pro rekreační účely bez omezení kapacity znovu fungovat ubytovací zařízení. Ve vnitřních sportovištích bude moci být najednou až 30 lidí. Kabinet také schválil Národní plán obnovy.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 20:18|

Počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích klesl pod šest tisíc

Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl v Česku pod šest tisíc, v pátek jich bylo v nemocnicích podle dat ministerstva zdravotnictví 5861. Laboratoře v pátek odhalily 4791 nových případů koronaviru, nejméně v pracovní den od 7. prosince, vyplývá také z dat ministerstva.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 11:01|

Krnovská „zuška“ bude mít novou budovu. Radnice opraví starou školu na náměstí

Krnovská radnice opraví opuštěnou školní budovu z 19. století na náměstí Míru. Po rekonstrukci se do ní přestěhuje základní umělecká škola s šesti sty žáky, kteří budou mít k dispozici speciální učebny hudebních i výtvarných oborů. Vzniknout by měl i koncertní sál pro sto lidí.
17. 3. 2021|

Do tří měsíců opustí umělecká škola zámek v Luhačovicích. Rod Serényiů se nedohodl s krajem

Zásadní problém řeší v Základní umělecké škole (ZUŠ) v Luhačovicích. Do konce března, tedy za necelé tři měsíce, se musí vystěhovat z místního zámku. O pronájmu se totiž nedohodli zlínské hejtmanství, které školu zřizuje, a majitelé zámku, kterým byla budova před několika lety vrácena v restituci. Čtyři stovky dětí se tak musí připravit na několikaleté provizorium.
14. 1. 2020|

Inspirace a motivace pro děti, vysvětluje Magdalena Kožená smysl festivalu ZUŠ Open

Začal happening základních uměleckých škol známý jako ZUŠ Open. Po celém Česku v pátek a v sobotu vystoupí na sto tisíc mladých umělců. Do akce, kterou zaštítil Nadační fond Magdaleny Kožené, se zapojilo asi 420 základních uměleckých škol.
31. 5. 2019|