TÉMA

Jan Skalický

V Děčíně se rozpadla koalice ANO s SPD. Novou radu povede starý primátor

Děčínští zastupitelé po několikahodinovém jednání zvolili šest nových členů vedení města. Primátorem zůstal Jiří Anděl (ANO). Nová reprezentace ve složení ANO, Volba pro Děčín a hnutí Náš Děčín má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 18 hlasů.
17. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 07:51|

Zastupitelé v Děčíně odvolali část městské rady, primátor Anděl nevyloučil rozpad koalice

Děčínští zastupitelé ve čtvrtek odvolali čtyři radní. Končí náměstkyně primátora Jitka Flachsová (ANO), radní Ivana Poschová (SPD) a radní Miroslav Šefara, který zároveň vystoupil z klubu SPD, a Radek Kudrnáč (ANO). Padl také návrh odvolat primátora Jiřího Anděla (ANO), hlasování o jeden hlas ustál. Zastupitelé hlasovali tajně, přitom se sešli proto, aby zvolili náměstka primátora namísto Jana Skalického (za ANO), který byl z funkce odvolán na minulém zasedání. O jeho nahrazení se bude ještě hlasovat. V radě zůstali čtyři členové a není usnášeníschopná. Ve 27členném zastupitelstvu vládne ANO s SPD. Primátor nevyloučil rozpad koalice.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 19:36|

Děčínští zastupitelé včetně koaličních odvolali náměstka Skalického z ANO

Zastupitelé v Děčíně ve čtvrtek po dvouhodinové debatě odvolali prvního náměstka primátora Jana Skalického (ANO). Koaliční i opoziční politici mu vyčetli chaos v jeho práci po volbách. Pro odvolání dlouholetého lobbisty za stavbu jezu na Labi, který měl ve své gesci například rozvoj města, hlasovalo 21 zastupitelů včetně primátora Jiřího Anděla (ANO), proti byli dva, čtyři zastupitelé se zdrželi. V následujících dnech se bude jednat o tom, kdo Skalického ve funkci nahradí.
30. 3. 2023|

Děčín nechce čekat na závěry odborníků o jezu na Labi. Stavbu označuje za veřejně pospěšnou

Vedení Děčína chce dát obří stavbu jezu na Labi do svého územního plánu, a to jako veřejně prospěšnou stavbu. Momentálně hledá cestu, jak to udělat. Jde o neobvyklou situaci, protože stále není jisté, že jez za pět miliard korun stát nakonec vybuduje. Řeší se totiž dopady na životní prostředí v řece a jejím okolí. Vybudování jezu má pomoci zvýšit hladinu Labe tak, aby po něm mohly plout nákladní lodě.
11. 11. 2022|

Studie opět otevírá jednání o jezu u Děčína. Navrhuje přesunutí ekosystému

Jednání o obřím jezu na Labi u Děčína se znovu otevírají. Podkladem je nová studie. Zaměřila se na výtky národního parku, který před časem zvažovanou stavbu v podstatě zastavil s argumentem, že poškodí unikátní pískovcový kaňon. Studie namítá, že výjimečný ekosystém je možné přesunout.
9. 5. 2022|

SeČTeno z Ústeckého kraje: Covid zastavil dopravu po vodě, loděnice se dočkají první pomoci až nyní

V Ústeckém kraji, stejně jako ve zbytku republiky, ovlivnila pandemie koronaviru řadu odvětví – hospodaření měst a obcí, fungování velkých i malých firem či cestovní ruch. S regionem je spjata například voda, covid ale výrazně poznamenal například fungování loděnic, které se podpory od státu dočkají až nyní, a to zhruba po tři čtvrtě roce vyjednávání. Ekonomické dopady pandemie mapuje pořad SeČTeno, tentokrát z Ústeckého kraje.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 17:40|
Reportéři ČT

„Zastaralý a zbytečný projekt.“ Vedení Ostravy i kraje nepodporuje přípravy vodního kanálu na Odře

Představitelé hnutí ANO v Moravskoslezském kraji nepodporují vládní rozhodnutí o přípravě vodního kanálu na řece Odře, který má být součástí prezidentova snu o propojení tří moří. Vláda schválila první fázi, která by měla vést z Ostravy do polského přístavu Kožle. Ostravský primátor Tomáš Macura a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák proti záměru vystupují. Vláda je svým krokem překvapila. Projekt je podle nich zastaralý, zbytečný a ohrožuje přírodní bohatství. Tématem se v pořadu Reportéři ČT zabývali Silvie Kleková a Michal Fiala.
20. 10. 2020|

Zadrží vodu v krajině, nebo zdevastuje přírodu? Usnesení vlády o kanálu na Odře opět rozvířilo diskuse

Ostravská univerzita vyzvala vládu, aby znovu zvážila své usnesení, kterým v pondělí schválila přípravy stavby první části vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe na řece Odře mezi Ostravou a polskými hranicemi. Stejného názoru je i senátor a ekolog Petr Orel (SZ), podle kterého má studie proveditelnosti nedostatky a měly by vzniknout oponentní posudky. Podle předsedy Asociace Dunaj-Odra-Labe Jana Skalického je naopak projekt připraven dobře. Oba byli hosty úterních Událostí, komentářů.
7. 10. 2020|

Předseda Asociace Dunaj–Odra–Labe: Na koridoru mají zájem všichni občané Česka

Samotná doprava by byla v rámci nového vodního díla až na třetím místě, větší význam by mělo pro zadržení vody v krajině, řekl v rozhovoru s redaktorkou ČT Barborou Měchurovou předseda Asociace Dunaj–Odra–Labe Jan Skalický. Systém ochrany životního prostředí ale podle něj dnes zpomaluje výstavbu strategických projektů, vláda by proto měla zkrátit přípravu koridoru a zaujmout jasné stanovisko.
4. 7. 2019|
Události komentáře

Továrny odcházejí ze Slezska do Číny, protože nemají vodní kanál, tvrdí šéf asociace k propojení Dunaje a Odry

Kanál Dunaj–Odra–Labe pomůže českým firmám i české krajině, je o tom přesvědčený šéf Asociace D–O–L Jan Skalický. Vodní dílo podle něj připraví Českou republiku na sucho a zajistí obyvatelům vodní komfort. „Musíme něco takového začít stavět hned a nenajdeme lepší projekt,“ prohlásil Skalický v pořadu Události, komentáře.
15. 6. 2019|
Dunaj-Odra-Labe

Po řece Odře až do Ostravy? Vodní koridor by mohl být hotový už v roce 2030

Řeka Odra by mohla být splavná až do Ostravy možná už v roce 2030. Prohlásili to zástupci České i Polské republiky na konferenci v Bohumíně a Ratiboři. Projekt vodního koridoru Dunaj–Odra–Labe podle nich opět získává reálnou podobu, za necelé tři týdny by se měl projednávat v Senátu. Poté ještě proběhne posouzení vlivu stavby na životní prostředí.
29. 5. 2019|