TÉMA

Vladimír Javorský

Princ Mamánek musí opustit zámecký mamahotel. Na cestu dostal trailer

K narozeninám si Jan Budař nadělil oficiální upoutávku ke svému novému filmu. Vyšla přesně v den jeho pětačtyřicátin, v pohádce Princ Mamánek hraje jen o málo mladšího zhýčkaného královského potomka, který je donucen konečně dospět. Budař novinku také napsal a režíroval i si skládal hudbu. Je rovněž autorem stejnojmenné knihy.
1. 8. 2022|

„Chtěl jsem si zahrát prince,“ přiznává Budař. Mamánkovi v jeho filmové pohádce táhne na čtyřicet

Jan Budař na podzim uvede do kin pohádku Princ Mamánek. Ve své celovečerní režijní prvotině si zahrál i titulní roli – rozmazleného téměř čtyřicátníka Ludvíka, kterého donutí dospět, až když ho „tatík vykopne z baráku“. V roli královny se po bezmála třiceti letech vrací před kameru Jana Nagyová, známá jako princezna Arabela.
8. 6. 2022|

Zasvěcení do dospělosti na bláznivé pouti. Točí se film podle Topolova Citlivého člověka

Začátkem dubna v okolí moravskoslezského Krnova padla první klapka na natáčení nového českého filmu Citlivý člověk, který je volnou adaptací oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola. Pro režiséra a spoluscenáristu Tomáše Kleina je tento snímek jeho celovečerním debutem. Koproducentem je Česká televize.
5. 4. 2022|

„Podívejte se, já zázraky nedělám.“ Z Betlémského světla od tria Svěrákových zatím svítí trailer

Nový film otce, syna a také vnuka Svěrákových se představuje trailerem. Snímek Betlémské světlo režíruje a také napsal Jan Svěrák podle povídek svého otce, jako střihače přivzal svého syna Františka. Příběh o spisovateli, jehož pronásledující jeho postavy, by kina měla uvést na jaře příštího roku.
6. 12. 2021|

Tři desítky umělců zahrají pro českou kulturu. Koncert v Národním divadle odvysílá živě ČT

Národní divadlo se 27. února promění v koncertní halu s několika scénami, na nichž vystoupí tři desítky sólových zpěváků a hudebníků i kapel, aby upozornili na stav, v němž se kultura nachází. A také na to, že nemožnost pořádat kulturní akce nezasáhla jen umělce samotné, ale i mnoho dalších souvisejících profesí. Přímý přenos koncertu přinese od 20:10 ČT art, zahájení živě odvysílá také ČT1.
5. 2. 2021|

Peter Bebjak natáčí Stínohru, Milan Ondrík v ní boxuje za spravedlnost

Slovenský režisér Peter Bebjak začal natáčet nový thriller. Film Stínohra má česko-slovenské obsazení. Na plátně se objeví Milan Ondrík, Hynek Čermák, Vladimír Javorský nebo Kristýna Frejová. Příběh o hledání spravedlnosti vychází z osobní zkušenosti autora námětu Jana Bradáče. Scénář napsala jeho žena Vendula Bradáčová.
1. 12. 2020|

Vzniká film Poslední závod o tragické smrti Hanče a Vrbaty. Připomene hrdinu Emericha Ratha

Vzniká film Poslední závod, drama z počátků lyžařského sportu. Režisérovi a scenáristovi Tomáši Hodanovi byla předlohou tragédie z března 1913. Při závodu v Krkonoších tehdy zemřeli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Autoři filmu chtějí připomenout i opomíjenou postavu Emericha Ratha, který se snažil Hanče zachránit.
2. 11. 2020|

„Zmocní se mě děs, když vidím lidi žít, jak žijí dnes.“ Misantrop si stěžuje na střední třídu

Národní divadlo v Praze po svém pojalo divadelní klasiku. Molièrova Misantropa využívá k popisu současné společnosti, kterou uspokojuje jen její sebeobraz. Hlavní postavu moralizujícího škarohlída konfrontuje s mladými lidmi z pražské střední třídy.
27. 5. 2019|