TÉMA

Horolezectví

Uniqa neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu, potvrdila pojišťovna

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.
22. 9. 2021|

Čeští horolezci uvázli při sestupu hory v Pákistánu. Záchranná mise bude pokračovat v pondělí

Dva čeští horolezci a jejich místní kolega uvázli v asi 6900 metrech nad mořem při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu. Podle informací místní horské záchranné služby se možná vydali na cestu po nové, méně obvyklé trase, jejich přesná poloha není známá. Záchranný tým včetně nejméně dvou vrtulníků v neděli čekal v blízkosti na zlepšení povětrnostních podmínek, aby se horolezce vydal hledat. Z informací místního tisku vyplývá, že pro neděli byla záchranná mise přerušena a pokračovat bude v pondělí.
12. 9. 2021Aktualizováno12. 9. 2021, 19:39|

Kolouchová zdolala jako první Češka K2. Film o ní míří do kin

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala Mount Everest. Loni oslavila podobné prvenství na druhé nejvyšší hoře světa – K2. O jejím činu natočila režisérka Jana Počtová snímek K2 vlastní cestou. V kině bude mít premiéru 30. července.
30. 7. 2020|

Stěna, na které zemřeli Češi. Nevyzpytatelný Trollveggen nemá v Evropě sobě rovného

Záchranářům na západě Norska se stále nepodařilo vyzvednout těla dvou mrtvých českých horolezců. V úterý přerušilo pokusy v náročném terénu u Trollveggenu počasí. Záchranná operace u nejvyšší kolmé skalní stěny v Evropě by měla pokračovat ve čtvrtek. Nad masivem policie kvůli neštěstí zakázala veškeré přelety.
31. 7. 2019|

Smutné jubileum. Nepál slaví výročí prvního zdolání Everestu a zároveň oplakává jeho nové oběti

Nepál si připomíná výročí prvního výstupu na Mount Everest, který 29. května 1953 zdolali Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. Oslavy ale zastiňuje nejtragičtější sezona za poslední čtyři roky, při které zahynulo už jedenáct horolezců. Znovu se tak diskutuje o tom, zda by nepálská vláda neměla začít omezovat počet vydávaných povolení k výstupu na nejvyšší vrchol světa.
29. 5. 2019|

Na Everestu zemřel další horolezec. Je už jedenáctou obětí za deset dní

Na Mount Everestu zemřel v pondělí americký horolezec, za posledních deset dní se tak stal jedenáctou obětí výstupu na nejvyšší horu světa. Informovala o tom televize Sky News. V minulých dnech využilo příznivého počasí mnoho výprav, takže se pod vrcholem vytvářela fronta, jež pak zdržovala sestup těch, kteří už horu pokořili, a to u nich způsobilo krajní vyčerpání.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 20:10|

Deset úmrtí za týden. Na vrchol Everestu míří davy horolezců, fronty vedou k absolutnímu vyčerpání

Za pouhý týden na nejvyšší hoře světa Mount Everestu zemřelo deset lidí. Mezi posledními oběťmi jsou Ir a Brit, informovala agentura AFP. U vrcholu se v posledních dnech tvořila dlouhá fronta lidí čekajících na příznivé počasí. Sestup horolezců se kvůli tomu značně zpomalil, což u některých způsobilo totální vyčerpání.
25. 5. 2019Aktualizováno25. 5. 2019, 19:58|