TÉMA

Akce K

Zajímá mě význam hranic v našich životech, říká režisér Jiráský. Jeho Kryštofa smetou padesátá léta

Nejsilnější víra je víra ve svobodu, připomíná slogan na plakátech nového českého filmu Kryštof. Dramatický příběh mladíka, který na přelomu čtyřicátých a padesátých let vstupuje do mnišské komunity v československém pohraničí, se odehrává na pozadí několika historických událostí této doby, kdy moc v zemi převzali komunisté. Snímek vznikl v koprodukci České televize, v tuzemských kinech se promítá od 21. října. V rozhovoru s Martinem Rachmannem svou novinku představil režisér Zdeněk Jiráský.
21. 10. 2021|

Drama Kryštof připomene pronásledování církve. Příběh budoucího mnicha naznačuje trailer

Do československého pohraničí padesátých let se vrací drama Kryštof. Novinku Zdeňka Jiráského uvádí v předpremiéře Febiofest, do kin se dostane přesně za měsíc. Příběhem mladého muže, který se chce stát mnichem, připomíná komunistickou Akci K namířenou proti církvi. Snímek podpořila Česká televize. Kromě festivalového promítání představuje Kryštofa s předstihem také trailer.
21. 9. 2021|
Paměťová stopa

Ve vězení jsem se naučil tvrdě pracovat, a to mi v životě pomohlo, říká Josef Sedlák

Komunisté poslali Josefa Sedláka na konci padesátých let do vězení kvůli jeho víře, ke které byl od dětství vychováván. Pronásledovali celou skupinu jihlavské křesťanské mládeže, v akci K byl odsouzen i Josefův bratr. Byla to podle něj opět víra, která ho přes životní útrapy přenesla a byla pro něj vodítkem ke spokojenému životu i v dobách totality.
2. 1. 2021|
Paměťová stopa

Z Velehradu vyhnali pátera Hladiše bolševičtí ozbrojenci. Vrátil se tam až po revoluci a vítal papeže

Josef Hladiš působil na Velehradě jako osmnáctiletý novic, když v noci 13. dubna 1950 z kláštera vyhnali komunističtí ozbrojenci pětadvacet jezuitů a čtyřicet šest noviců. Odvezli je do kláštera v Bohosudově, pak se je snažili převychovat na stavbě přehrady. Sám Hladiš se dočkal kněžského svěcení až po roce 1969. Na Velehrad se vrátil teprve po sametové revoluci –⁠ připravit návštěvu papeže Jana Pavla II.
8. 9. 2020|

Zkázu klášterů v Československu v rámci Akce K připomíná na Svaté Hoře nová výstava

Věřící, zejména ve středních Čechách, si každoročně 22. června připomínají korunovaci milostné sošky Panny Marie Svatohorské. Součástí slavnosti byvá každý rok i pouť. K letošnímu výročí otevřeli na Svaté Hoře i novou interaktivní výstavu, která ale připomíná jinou událost – komunistickou Akci K. Ta měla za cíl zlikvidovat církevních řády a kongregace v Československu. Letos od Akce K uběhlo 70 let.
1. 7. 2020|

Likvidaci klášterů v Československu bude připomínat dvoumetrová pamětní deska od Otmara Olivy

Slévači ateliéru Otmara Olivy ve Velehradu odlili pamětní desku k 70. výročí Akce K, během které státní bezpečnost v roce 1950 likvidovala české kláštery. Práce na zhruba dva metry vysoké desce začaly v pátek už ve tři hodiny ráno. Na jedné části pamětní desky se objeví i muklovské číslo Otmara Olivy, kterého komunisté na přelomu 70. a 80. let věznili.
27. 9. 2019|

K jako kláštery a Kryštof. Vzniká film o likvidaci mnichů v padesátých letech

Historické drama z období uzavírání hranic po komunistickém převratu natáčí režisér Zdeněk Jiráský. Snímek s názvem Kryštof je inspirovaný jedním z nejtvrdších úderů proti církvi a zobrazuje likvidaci mnišské komunity v padesátých letech. Na filmu se podílí Česká televize, do kin by měl zamířit v březnu příštího roku.
23. 5. 2019|