TÉMA

Breda

Začala rekonstrukce zchátralé opavské Bredy. Jako první se mění všechna okna

Bývalý obchodní dům Breda v Opavě převzali stavebníci. Po letech chátrání vzácné a památkově chráněné budovy začala její rekonstrukce. Po ní bude mít obnovenou fasádu, okna i některé interiérové prvky. Město za opravu historického skvostu zaplatí 300 milionů korun – násobně více, než za kolik ho koupilo.
31. 5. 2023|

Vytvořil vždy nové řešení a tím i identitu místa. Architekt Bauer proměňoval Slezsko

Stopadesáté výročí narození slavného architekta Leopolda Bauera si v těchto dnech připomínají hned na několika místech. Krnovský rodák za sebou nejen ve Slezsku nechal výjimečné a na svou dobu velmi moderní dílo. Jednu z jeho nejslavnějších staveb, bývalý obchodní dům Breda, se teď Opavané snaží zachránit.
6. 9. 2022|

Opava koupí chátrající obchodní dům Breda. Mohla by tam být galerie i kanceláře

Opava odkoupí chátrající a nevyužívaný objekt bývalého obchodního domu Breda. Kulturní památku získá za 39,5 milionu korun. V pondělí o odkupu rozhodli zastupitelé. Vlastník, firma podnikatele Kamila Kolka, je v likvidaci. Co v budově bude, se zatím přesně neví. Hovoří se ale o expozici africké kultury či galerie s díly sochaře Kurta Gebauera. Část objektu by měla být využívána komerčně jako kanceláře či obchodní prostory. Oprava by mohla stát až 300 milionů.
6. 12. 2021|

Zchátralý obchodní dům Breda možná koupí město. S rekonstrukcí by pak pomohl i stát

Město Opava zváží koupi památkově chráněné budovy obchodního domu Breda, která je nyní součástí konkurzní podstaty likvidované firmy podnikatele Kamila Kolka. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) přislíbil, že stát by s nákladnou rekonstrukcí pomohl, pokud by budova patřila městu a našlo se pro ni smysluplné kulturní využití.
7. 2. 2020|

„Zachraňte Bredu!“ V Opavě se demonstrovalo za ikonický obchodní dům

Stovky lidí se v Opavě účastnily demonstrace za záchranu historické budovy bývalého obchodního domu Breda. Svého času neznámější a před druhou světovou válkou největší „obchoďák“ v tehdejším Československu je už sedm let zavřený a rychle chátrá. Organizátoři protestů i památkáři mají strach z jeho zániku.
20. 5. 2019|