TÉMA

Hutě

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu zůstanou doma další týden

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden, oznámili v úterý mluvčí obou společností. Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo na síti X napsal, že slib návratu zaměstnanců se začátkem roku byl nereálný. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Následně firma skončila v úpadku a svou insolvenci zdůvodnila tím, že jí ostravská huť neplatila a dluží za dodávky energií dvě miliardy korun.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 19:41|

Do hutí Liberty chodí jen pár zaměstnanců. Dohlíží na to, aby nedošlo k havárii

Lidé z ostravské huti Liberty stále počítají s tím, že se po Novém roce vrátí do práce a obnoví se výroba. Týden po odpojení většiny dodávek energií chodí do podniku z šesti tisíc zaměstnanců jen zlomek. Dohlíží na nouzový režim. Hutě Liberty dluží firmě Tameh za dodávky energií dvě miliardy korun. Odboráři z Liberty zároveň ve středu podepsali s vedením firmy novou kolektivní smlouvu. Zaměstnancům mají zůstat zachované veškeré benefity, o nárůstu mezd se vzhledem k současné situaci Liberty ale bude jednat teprve během následujícího půlroku.
27. 12. 2023|

Ostravská Liberty přijde o dodavatele energií, koksovna půjde do útlumu. Tameh ukončí provoz do středy

Společnost Tameh Czech řízeně ukončí provoz do středy. Do té doby využije uhlí, které jí dodá OKD, uvedl mluvčí Tamehu Patrik Schober. Znamená to, že Tameh přestane dodávat energie hutní společnosti Liberty Ostrava. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že koksovna huti půjde do teplého útlumu. Liberty zatím na zaslané dotazy nereagovala. Se zástupci hutní firmy se ve středu setká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 18:26|

Reportéři ČT: Ostravské hutě nemají ani na základní suroviny, majitel vyvedl za hranice miliardy

Poprvé ve své sedmdesátileté historii ostravské hutě odstavily vysoké pece a přestaly vyrábět železo. Liberty Ostrava sice v minulých letech vydělaly miliardy korun, ty ovšem jejich majitel Sandžív Gupta vyvedl do zahraničí. Hutím teď kriticky chybí, nemají za co nakupovat základní suroviny, dluží dodavatelům a hrozí, že tisíce lidí přijdou o práci. V září navíc musel stát za Liberty uhradit 1,5 miliardy za nesplacený úvěr. Státní pojišťovna, která se za půjčku zaručila, dnes okolnosti, za kterých k tomu došlo, vysvětlovat odmítá. A nekomunikuje ani vedení firmy, zjistili Reportéři ČT.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 14:24|

Ostravská huť Liberty sníží na čas výrobu oceli o pětinu. Propouštění nechystá

Ostravská huť ze skupiny Liberty Steel (do nedávna z ArcelorMittalu) dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent. Pokles produkce neovlivní zaměstnanost, ale pracovníci budou ve větší míře čerpat dovolené nebo se přesunou na jiné činnosti. Firma pokles výroby zdůvodňuje růstem cen surovin i povolenek CO2 a také dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který považuje za neférový.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 15:58|

Skupina ArcelorMittal dokončila prodej ostravské huti, řízení přebírá Liberty

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. V pondělí tak přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. Oznámila to mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.
1. 7. 2019Aktualizováno1. 7. 2019, 13:53|

Pracovníci z Pilsen Steel se začali hlásit o dlužné mzdy

Zaměstnanci podniku Pilsen Steel se na úřadu práce začali hlásit o vyplacení dlužné mzdy za březen a duben. Provoz plzeňských hutí a kováren stojí od ledna, firma je v insolvenčním řízení a jarní gáži dluží bezmála šesti stovkám svých pracovníků.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 18:11|