TÉMA

Batman

Nový Batman vyrazil z temnoty do kin. „Psychologický horor i milostný příběh“, představuje film režisér

Batman se vrací na plátna kin. Film Matta Reevese s lakonickým názvem Batman sleduje začátky netopýřího hrdiny. V novém, ale opět temném pojetí známého superhrdinu poprvé ztvárnil Robert Pattinson. Příběh mladého Bruce Waynea rozvíjí rovněž nový komiks, v němž se Batman musí postavit svému dvojníkovi.
3. 3. 2022|

Komiksový Batman v Praze bojuje proti „bolševickému čarodějovi“

Batman zamířil do Prahy, aby se tu za komunistické éry postavil zlu. Maskovaný hrdina se totiž poprvé dostal do rukou českých autorů. Komiksová povídka Štěpána Kopřivy a Michala Suchánka vyšla v knize Batman – Svět, do níž se zapojili tvůrci ze čtrnácti zemí.
9. 10. 2021|

Recenze: Čím dál šílenější. Mrazivě skličující Joker naštěstí nezapadne mezi ostatní

Proklamovaných revolucí zažily hollywoodské komiksové adaptace nepočítaně. Dalším kandidátem se po premiéře na benátském filmovém festivalu stal Joker s tváří Joaquina Phoenixe. Nepřístupné drama provází díky zisku benátské ceny pro nejlepší film, Zlatého lva, notný respekt, ale i obavy, že by ostrakizované jedince mohl inspirovat k násilí.
4. 10. 2019|

Batman zachránil vesmír i komiksový žánr. Zrcadlo lidské duši nastavuje už osmdesát let

Jen málokterý hrdina byl během dvacátého a jednadvacátého století slavnější než Batman. Jak je možné, že se z postavičky pro děti stal symbol úspěchu, který vydělal miliardy dolarů, a píší se o něm seriózní vědecké práce?
15. 5. 2019|