TÉMA

Paks

„Útok na naši suverenitu.“ Maďarsko obvinilo Berlín, že blokuje dodávku zařízení pro elektrárnu Paks

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v úterý prohlásil, že německá vláda „blokuje“ potřebná povolení  k tomu, aby mohla společnost Siemens Energy dodat klíčová kontrolní zařízení pro nové reaktory v maďarské jaderné elektrárně Paks. Stavbu těchto reaktorů má na starosti ruská státní firma Rosatom.
14. 2. 2023|

Maďarský úřad povolil výstavbu reaktoru nového bloku elektrárny Paks, postaví ho ruský Rosatom

Maďarský Národní úřad pro atomovou energii (OAH) povolil výstavbu reaktoru nového bloku jaderné elektrárny Paks. Postaví ho ruská státní společnost pro jadernou energetiku Rosatom, která zprvu pokryje značnou část nákladů skrze speciální úvěr. Stavební práce tak mohou začít, uvedlo v úterý podle agentury MTI maďarské ministerstvo zahraničí a obchodu. Maďarská vláda popisuje nové reaktory jako záruku energetické bezpečnosti v nejisté době, ruskou společnost nepovažuje za bezpečnostní hrozbu.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 22:07|

Prezident Zeman zahájil návštěvu Maďarska. Setkal se s tamními podnikateli

Setkáním s podnikateli zahájil prezident Miloš Zeman třídenní návštěvu Maďarska. Zeman se na jednání se zástupci obou zemí označil za lobbistu ve prospěch českých podniků. Ve středu se setká s prezidentem Jánosem Áderem či premiérem Viktorem Orbánem a ve čtvrtek má navštívit jadernou elektrárnu Paks. Prezidenta do Maďarska doprovází i jeho manželka Ivana.
14. 5. 2019|