TÉMA

Únik plynu

Policie kvůli úniku plynu evakuovala v Litvínově šedesát lidí

Policisté v pátek evakuovali šedesát lidí z obytného domu v Litvínově na Mostecku kvůli úniku plynu. Lidi odvezly přistavené autobusy, řekl mluvčí mostecké policie Václav Krieger. Plyn unikal ze sklepních prostor. Odborník únik zastavil a hasiči několik hodin dům odvětrávali. Po 17:30 se první obyvatelé začali vracet domů, řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 19:18|

Kvůli úniku plynu u Karlových Varů byla zastavena automobilová i vlaková doprava

Poškození plynové přípojky mezi karlovarskými městskými částmi Stará Role a Počerny vedlo ve středu odpoledne k masivnímu úniku plynu. Hasiči kvůli němu museli uzavřít celé okolí místa úniku včetně silnice mezi Starou Rolí a Počerny a blízké železniční trati. Únik se podařilo brzy zastavit. Bezpečnostní opatření ale trvala až do rozptýlení plynu. Před 19:00 policisté obnovili provoz na silnicích, omezení skončila i na železnici.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:26|

Ve sklepě domu v centru Trutnova se zřítil strop. Evakuovaní lidé se už mohou vrátit

Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se ve čtvrtek ráno částečně zřítil strop. Hasiči z objektu evakuovali 45 lidí a povolali statika. Havárie způsobila únik plynu, který přivolaní technici zastavili. Nikdo se nezranil, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Příčinou zhroucení klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody. Statik odpoledne rozhodl, že se lidé mohou do domu vrátit, bistro v přízemí ale zatím zůstane uzavřené.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:10|

Při opravě potrubí v Plzni unikl plyn. Hasiči museli evakuovat děti ze školky

Osm dospělých a 38 dětí evakuovali hasiči v Blatenské ulici v Plzni. Zřejmě při opravě potrubí se část plynu dostala do okolí a okny i do blízké školky, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Prostory hasiči odvětrali. Děti i zaměstnanci školky se do budovy vrátili poté, co měření už žádné koncentrace nezaznamenala.
3. 11. 2022|

Poškození plynovodů Nord Stream je úmyslným činem, uvedla švédská premiérka

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodů Nord Stream 1 a 2 následně začal unikat plyn. Obě země poté svolaly na úterý krizové štáby: švédská premiérka Magdalena Anderssonová později řekla, že poškození plynovodů je úmyslným činem. O úmyslu hovoří také dánská premiérka Mette Frederiksenová. Seismologové z Uppsalské univerzity ve Švédsku a dánského seismologického centra potvrdili, že plynovod Nord Stream poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy. Cena plynu pro evropský trh se výrazně zvýšila.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 23:33|

Únik toxického plynu v jordánském přístavu Akaba zabil třináct lidí a přes dvě stě zranil

Únik toxického plynu ze skladovací nádrže v jordánském přístavu Akaba zabil nejméně třináct lidí a dalších zhruba dvě stě padesát jich zranil, píše agentura AP s odkazem na jordánské úřady a státní média. Podle informací agentury Reuters zřejmě unikl chlor.
27. 6. 2022|

Kvůli úniku plynu evakuovali hasiči stovku lidí z židenického nádraží v Brně

Hasiči v Brně ve čtvrtek ráno kvůli úniku plynu z narušeného plynovodu u židenického nádraží evakuovali přes stovku lidí z blízkého objektu, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Únik plynu si vynutil zhruba na půl hodiny zastavení provozu vlaků ve směru na sever. Obnovený je od 8:58, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Některé vlaky nabraly zpoždění, například rychlík Svitava jedoucí do Prahy měl zpoždění 25 minut.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 10:43|

Únik plynu v Hrádku nad Nisou se podařilo zastavit, evakuovaní lidé se mohou vrátit domů

V Hrádku nad Nisou na Liberecku dopoledne kvůli úniku plynu evakuovali 77 lidí ze čtyř vchodů panelových domů. Poškozené bylo středotlaké plynové potrubí, plyn z něj už neuniká.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 12:58|

Mrtví a stovky zasažených. V Indii unikl jedovatý plyn z továrny na plasty

Při úniku jedovatého plynu z chemického provozu nedaleko města Višákhapatnam v jihoindickém státu Ándhrapradéš zemřelo nejméně devět lidí. Asi tři sta dalších sanitky rozvezly do nemocnic kvůli podráždění očí a potížím s dýcháním.
7. 5. 2020|

Hasiči kvůli úniku plynu evakuovali pasáž Adria, lidé nemohli ani do metra

Na Jungmannově náměstí v centru Prahy unikal dopoledne plyn poté, co dělníci překopli plynovodní potrubí. Městská policie proto uzavřela část náměstí včetně vstupů do metra, kvůli úniku byla evakuována i pasáž paláce Adria. Jinde ale hasiči zvýšenou koncentraci plynu nenaměřili. Hodinu před polednem omezení skončila.
5. 9. 2019|

Dělníci poškodili na Berounsku plynové potrubí. Nejezdily kvůli tomu vlaky ve směru na Plzeň

V Králově Dvoře na Berounsku dělníci při výkopových pracích poškodili plynové potrubí, na místě jsou plynaři. Kvůli masivnímu úniku plynu musel být ve středu zhruba na hodinu a půl zastaven provoz vlaků na blízké trati Praha–Plzeň. Podle mluvčí berounské policie Marcely Pučelíkové nemusel být nikdo evakuován.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 11:05|

V pražských Vršovicích unikal plyn. Evakuovaní lidé se už vrátili domů

Kvůli úniku plynu z poškozeného potrubí v Charkovské ulici v Praze 10 musela být v úterý kolem 17. hodiny evakuována asi stovka lidí z devíti vchodů. Plynařům se podařilo plyn uzavřít téměř po třech hodinách, po odvětrání se lidé mohli vrátit domů. Vyplývá to z informací policie a hasičů. Mluvčí společnosti Pražská plynárenská Miroslav Vránek sdělil, že plynovod narušila jiná firma při pracích, které s rozvody plynu nijak nesouvisely.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 19:06|