TÉMA

Michal Pěchouček

Bez člověka by umělá inteligence nebyla zajímavá, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Máme se bát umělé inteligence? V pořadu Fokus Václava Moravce o jejích úskalích i výhodách debatovali neurochirurg David Netuka, kybernetik Michal Pěchouček, vědec Tomáš Mikolov, archeoložka a výzkumnice Sara Polak, právnička Alžběta Solarczyk Krausová a etik, biolog a kněz Marek Vácha.
12. 12. 2023|

Heroin Crystal spojil umělce „zlatých devadesátých“

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) připravila výstavu, která je reakcí na „neutuchající přitažlivost a atraktivitu“ devadesátých let. „Zlatá devadesátá“ odborné ani širší veřejnosti nedají podle autorů expozice stále spát. Instalace Heroin Crystal vybírá patnáct výtvarných umělců, které GHMP vystavovala v letech 1994 až 2002.
16. 4. 2022|

Bez dobových výkyvů. Jaroslav Pulicar a Josef Moucha jsou Osobnostmi české fotografie

Titul Osobnost české fotografie za rok 2020 dostal Jaroslav Pulicar. Udělila mu ho v pondělí Asociace profesionálních fotografů, která tímto svým každoročním aktem chce zlepšovat společenskou prestiž fotografů. Za dlouhodobý přínos české fotografii asociace ocenila Josefa Mouchu a udělila také několik cen mladým fotografům. Jako nejlepší fotografickou publikaci roku porotci vybrali knihu Jaroslava Pulicara nazvanou Pulicar.
22. 6. 2021|

Galerie Rudolfinum vystavuje unplugged, umělcům musel stačit koňský povoz a denní světlo

Ochrana životního prostředí je tématem i pro svět umění. Pražská Galerie Rudolfinum oslovila české i zahraniční umělce, aby připravili svá díla za minimálního užití energie na výrobu a transport. Pro název výstavy zvolila galerie výraz označující hraní na akustické nástroje, tedy bez elektřiny – Unplugged.
26. 8. 2020|

V Praze vznikne centrum umělé inteligence. Má nalákat i udržet technologické talenty

Praha, ČVUT, Univerzita Karlova a Akademie věd společně zřídí centrum, které bude mít za cíl přilákat zahraniční talenty pro výzkum umělé inteligence. Zřízení spolku nazvaného prg.ai, který centrum zastřeší, schválilo ve čtvrtek pražské zastupitelstvo jako poslední ze zúčastněných institucí. Město poskytne pro fungování takzvaného superhubu prostory a finanční příspěvek.
24. 5. 2019|

Praha se má stát Mekkou umělých inteligencí. Chce nalákat nejlepší světové experty

Vědu a výzkum v oblasti umělé inteligence (AI) podpoří projekt prg.ai. Jeho cílem je přilákat do Česka nejlepší světové talenty z oboru a pomoci tak vzniku nových technologických firem a start-upů. Za projektem stojí ČVUT v Praze, Univerzita Karlova a Akademie věd spolu s hlavním městem Prahou. Svou činnost zahájí iniciativa prg.ai ve čtvrtek 16. května.
13. 5. 2019|