TÉMA

Sananim

168 hodin: „Zombie droga“ fentanyl už se šíří i v Česku

Droga fentanyl, která je stokrát silnější než heroin, zachvátila Spojené státy a nyní děsí i Evropu. V Česku už má první oběti. Odborníci před ním varují dlouhodobě. Na černém trhu se zatím prodávají jen fentanylové náplasti z nemocnic, nabídka se ale rozšiřuje. O fentanylu natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 1. 2024|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

Anonymní on-line poradna pro gamblery funguje dva roky. Závislost si otestovalo skoro 2000 lidí

Téměř dva roky od spuštění on-line poradny pro gamblery si více než 1800 lidí nechalo udělat test, jak velký je pro ně hraní problém. Skoro polovina z nich zjistila, že velký – ty závislé pak čeká sedmitýdenní léčebný program, který zatím podstoupilo 125 gamblerů. Projekt Končím s hraním pomáhá podle Josefa Šedivého z organizace Sananim hlavně díky anonymitě a snadné dostupnosti na internetu.
2. 11. 2019|
Události komentáře

„Musím se ujistit, že berou drogy čistými stříkačkami,“ popsala svou práci streetworkerka Golubyeva

Psychoterapeutka a streetworkerka Svitlana Golubyeva z organizace Sananim už čtrnáct let pomáhá ruskojazyčným uživatelům drog. Najít je přitom bývá těžké, kontaktu se podle ní obvykle bojí a povědomí o sociálních službách v Česku nemají. Za svou práci nyní Golubyeva získala cenu Časovaná bota od České asociace streetworku.
11. 5. 2019|