TÉMA

Ingolstadt

Ze superbolidu, který byl vidět i z Česka, asi žádné meteority na zem nespadly

Mimořádně jasný meteor, takzvaný superbolid, který byl v pondělí pozdě večer vidět i z České republiky, vážil zhruba 260 kilogramů. Po explozi z něj ale žádné meteority na zem zřejmě nedopadly. Letěl nad Bavorskem, v atmosféře urazil bezmála 134 kilometrů, a to za 6,4 sekundy. Zjistili to odborníci Astronomického ústavu Akademie věd ČR z Ondřejova na základě dat ze stanic Evropské bolidové sítě, z nichž většina leží na českém území.
28. 6. 2023|

Česká firma Mero pomůže rozšířit italský ropovod TAL, oznámil Fiala po setkání s Meloniovou

Česká společnost Mero, vlastněná státem, která se stará o dodávky ropy do Česka, se dohodla s italskými akcionáři na rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Premiér Petr Fiala (ODS) to ve středu oznámil po jednání se svou italskou kolegyní Giorgiou Meloniovou. Jednali také o bilaterálních vztazích, evropských tématech či spolupráci v energetice a nových technologiích. Meloniovou večer přivítá také prezident Petr Pavel na Pražském hradě.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 18:55|

30 let zpět: Česko potřebuje nový ropovod

Válka na Ukrajině vynesla do popředí závislost evropských zemí na ruské ropě. Tato otázka se však u nás řešila už před více než 30 lety. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý v létě 1992 informoval, že Česko právě kvůli závislosti na černém zlatu z Ruska potřebuje postavit nový ropovod z německého Ingolstadtu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 8. 2022|

Čistá ropa přiteče z Ruska do Česka později, než se čekalo, potvrdil šéf státních hmotných rezerv Švagr

Čistá ropa z Ruska by se mohla dostat do rafinerie v Česku ve dnech 20. až 22. května, uvedl v pořadu Interview ČT24 předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Bude to zhruba měsíc poté, co se objevily první zprávy, že surovina, která se dostává ropovodem Družba do Česka a dalších zemí, je kontaminována nadměrnou hladinou organického chloridu. To vedlo k následnému zastavení přísunu ropy z tohoto směru. Rafinerie Unipetrolu v Litvínově proto nyní musí využívat ropu zapůjčenou ze státních rezerv Česka.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 20:10|