TÉMA

Mont Blanc

Sesuv laviny ve francouzských Alpách si vyžádal šest obětí

Nedělní sesuv laviny v Horním Savojsku ve francouzských Alpách si vyžádal šest obětí. Podle agentury AFP jde o jedno z nejhorších lavinových neštěstí ve francouzských Alpách za poslední roky.
10. 4. 2023|

Mont Blanc se za čtyři roky zmenšil o metr. Z „bílé hory“ se mění na „černou“

Mont Blanc, který je nejvyšší horou na území Evropské unie, se za poslední čtyři roky zmenšil zhruba o metr. Skupina zeměměřičů v polovině září naměřila výšku 4807,81 metru nad mořem.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 13:59|

Při ultramaratonu u Mont Blancu zemřel český závodník

Při závodě u nejvyšší alpské hory Mont Blanc se v noci na středu vážně zranil český běžec. V nemocnici následně zemřel. Potvrdili to organizátoři ultramaratonu Ultra Trail du Mont Blanc na francouzské straně hory.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 11:58|

Itálie znovu rozdmýchala spor o Mont Blanc. Vadí jí, že Francie v oblasti vytvořila ochrannou zónu

Itálie ve středu prostřednictvím svého velvyslance ve Francii kritizovala opatření departementu Horní Savojsko, který tento měsíc vyhlásil přírodní ochrannou zónu v oblasti hory Mont Blanc. Informovala o tom agentura APA. Řím označil krok francouzských úřadů za vměšování, protože se podle něj týká i italského území. Obě země se dlouhodobě přou o to, kudy přesně vede na Mont Blancu jejich společná hranice.
22. 10. 2020|

Z Mont Blancu se stává Mont Noir. Macron ho chce chránit

Nejvyšší evropský vrchol Mont Blanc má přejít pod ochranu francouzské vlády, která hodlá omezit příval turistů. Bude také rázněji bojovat proti klimatické změně, která horu připravuje o její ledovou střechu. Oznámil to francouzský prezident Emmanuel Macron. Hlava státu označila boj proti klimatickým změnám za prioritu druhé poloviny pětiletého mandátu, od opozice a environmentálních aktivistů přesto sklízí kritiku.
14. 2. 2020|

Ledovec na italské straně Mont Blancu se posouvá. Hrozí, že se tuny ledu zřítí do údolí

Až 250 tisíc kubických metrů ledu by se mohlo utrhnout z ledovce Planpincieux, který leží na italské straně nejvyšší evropské hory Mont Blanc. Úřady nedalekého města Courmayeur proto uzavřely silnice v alpském údolí Val Ferret a nařídily evakuaci horských chat v okolí. Případný pád části ledovce by ale podle BBC neměl obydlí ohrozit.
28. 9. 2019|
Doporučujeme

Už staří Římané znečišťovali. Evropský vzduch na stovky let zaplavili olovem

Znečištění ovzduší je jedním z největších problémů současnosti. Ale podle nových archeologických důkazů se s ním potýkali už staří Římané. Konkrétně jejich těžba kovů zvýšila koncentrace olova nad Evropou desetinásobně.
9. 5. 2019Aktualizováno12. 5. 2019, 15:33|