TÉMA

Vít Bárta

Bárta dostal milionové odškodnění za nezákonné stíhání v kauze kolem Béma a Janouška

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta uspěl s žádostí o odškodnění. Stát mu zaplatí milion korun za nezákonné trestní stíhání v kauze úniků odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS). Česká televize to zjistila z rozhodnutí, které získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím od ministerstva spravedlnosti. V kauze úniků odposlechů, ve kterých figurovali bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek, policie stíhala Bártu a tehdejšího zpravodajce Jana Petržílka. Soud oba pravomocně osvobodil loni v květnu.
6. 6. 2023|

Petržílek dostal odškodné 930 tisíc za stíhání v kauze Béma a Janouška. U soudu chce ještě 2,6 milionu

Bývalý zpravodajec Jan Petržílek získal téměř 930 tisíc korun za stíhání v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS). Za nemajetkovou újmu, ušlou mzdu, náklady na obhajobu či pobyt ve vazbě mu je vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. ČT to potvrdil Petržílkův advokát Václav Němec s tím, že žádají dalších 2,6 milionu. Na ministerstvo proto podali žalobu. Petržílek čelil obžalobě s bývalým předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou, soudy je však osvobodily.
26. 4. 2023|

Soud definitivně osvobodil exministra Bártu v kauze úniku odposlechů Béma a Janouška

Odvolací soud potvrdil osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Bezpečnostní informační služby Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů. V nich hovořili tehdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém s podnikatelem Romanem Janouškem. Verdikt je pravomocný.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 19:58|

Petržílkova kauza se táhla, určil Ústavní soud. Bývalý zpravodajec bude chtít odškodné

V kauze údajného vynášení informací, kde figuruje bývalý zpravodajec a policista Jan Petržílek, byly průtahy, konstatoval Ústavní soud (ÚS). Po deseti letech stále nepadl pravomocný rozsudek, upozornil při stručném odůvodnění nálezu soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Petržílek bude podle právního zástupce po pravomocném ukončení řízení žádat odškodnění.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 14:29|

Státní zástupce se odvolal proti osvobození Bárty s Petržílkem v kauze zveřejnění odposlechů

Kauza údajného vynesení odposlechů Bezpečnostní informační služby (BIS) dál pokračuje. Státní zástupce podal odvolání proti osvobození někdejšího předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a bývalého zpravodajce Jana Petržílka. ČT to potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Žalobce pro Bártu a Petržílka požadoval podmíněné tresty za ohrožení utajované informace, soud je však v listopadu osvobodil. Případ teď projedná Vrchní soud v Praze.
17. 12. 2021|

Za zveřejnění odposlechů „Mazánka s Kolibříkem“ nemohou Bárta s Petržílkem. Soud je osvobodil

Soud osvobodil někdejšího předsedu Věcí veřejných (VV) Víta Bártu i bývalého zpravodajce Jana Petržílka. Neprokázalo se, že vynesli odposlechy Bezpečnostní informační služby (BIS), v nichž se lobbista Roman Janoušek a tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) oslovovali „Mazánku“ a „Kolibříku“. Úterní verdikt není pravomocný, státní zástupce žádá pro oba muže podmíněné tresty za ohrožení utajované informace a ponechal si lhůtu pro případné podání odvolání.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 15:30|

Odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou zfalšované, vzkázal Bém soudu

Někdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) vzkázal soudu, že v médiích zveřejněné odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou falzifikát a vznikly s cílem ho poškodit. Bém měl v pátek svědčit v kauze vynesení těchto odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS), omluvil se ale kvůli zahraničnímu pracovnímu jednání. Obžalobě čelí bývalý zpravodajec Jan Petržílek a někdejší vrcholný politik Věcí veřejných Vít Bárta.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 12:06|

Bývalý zpravodajec BIS u soudu odmítl, že by předal exministru Bártovi odposlechy Béma a Janouška

Že by vynesl odposlechy rozhovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, odmítl u soudu bývalý příslušník BIS Jan Petržílek. Obvinění označil za absurdní. Spolu s ním je obžalován bývalý ministr dopravy Vít Bárta. Uniklé odposlechy,  které pořídila BIS a v nichž se Bém s Janouškem vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, naznačují Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 20:18|

Kolibřík, Mazánek a pražské zakázky. Odposlechy Béma a Janouška se k novinářům dostaly náhodou

Slavné odposlechy plné šifer někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška před jedenácti lety rozkryl na stránkách MF Dnes investigativní novinář Jaroslav Kmenta. Dostal se k nim spíš omylem než záměrně, navíc při rozkrývání zcela jiné kauzy. Bémovy odposlechy, ale i Janouškovu nehodu připomněl v pravidelné rubrice Kauzy pořad Newsroom ČT24.
6. 6. 2021|

Vrchní soud obnovil stíhání Bárty s Petržílkem za únik odposlechů

Vrchní soud v Praze obnovil trestní stíhání bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a bývalého detektiva Jana Petržílka v kauze úniku odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Vrchní soud tak zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského prosince, který stíhání obou mužů zastavil. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Městský soud musí obžalobu znovu projednat.
23. 4. 2021|

Žalobce se brání proti zastavení stíhání Bárty s Petržílkem. Proti rozhodnutí soudu podal stížnost

Státní zástupce Michal Muravský nesouhlasí s rozhodnutím Městského soudu v Praze zastavit trestní stíhání bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a exdetektiva Jana Petržílka. Proti rozhodnutí soudu podal stížnost, kterou posoudí Vrchní soud v Praze. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Mětského soudu v Praze Markéta Puci. Bárta a Petržílek stojí před soudem v kauze úniku odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) a lobbisty Romana Janouška.
15. 12. 2020|

Soud zastavil stíhání bývalého ministra Bárty a policisty Petržílka

Městský soud v Praze v neveřejném jednání zastavil podle informací České televize stíhání bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka a exministra dopravy Víta Bárty (dříve VV) v kauze úniku odposlechů lobbisty Romana Janouška. Podle soudu nebylo prokázáno, že skutek spáchali obvinění.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 16:49|
Newsroom ČT24

Byl jsem jako buldok, který se zakousl a nepustil, říká Kmenta deset let po aféře Víta Bárty

Na konci září před deseti lety začala Mladá fronta DNES publikovat články o tehdejším ministru dopravy Vítu Bártovi a jeho straně Věci veřejné. Investigativní texty Jaroslava Kmenty tehdy spustily zemětřesení jak ve vládě, tak v samotné straně. Co stálo na počátku této aféry? A jak na ni dnes, deset let poté, vzpomíná „její autor“ Jaroslav Kmenta? Pořad Newsroom ČT24 připomíná velké investigativní kauzy, Vít Bárta, Věci veřejné a bezpečnostní agentura ABL jsou jednou z nich.
24. 9. 2020|

Padla obžaloba za údajné zneužití dotací na zaměstnání lidí s postižením. Škoda je půl miliardy

Státní zástupce obžaloval šest lidí a šestnáct firem z podvodu s dotacemi na zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Státu vznikla škoda téměř 592 milionů korun, informovalo na svém webu Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ). Firmy podle něj fungovaly jen naoko a lidé s handicapem od nich větší část mzdy nedostávali, i když na ni přispíval stát.
10. 6. 2020|

Oprava Prašné brány se posouvá o rok. Praha ji chce předat jinému správci

Oprava Prašné brány v Praze se podruhé posouvá, a to na rok 2021. Muzeum hlavního města totiž pozastavilo na zbytek letošního roku rekonstrukci této významné středověké památky. Důvodem je změna správce věže. Její zřizovatel, pražský magistrát, se ji od ledna 2021 chystá svěřit společnosti Prague City Tourism (PCT). Stejný osud možná čeká i Petřín nebo věže Karlova mostu. České televizi to potvrdil Tadeáš Provazník z Magistrátu hlavního města Prahy.
22. 2. 2020|
Reportéři ČT

Vyzkoušeli jsme „obchvat“ Česka. Z jednoho konce země na druhý je rychlejší jet zahraničím

Na stavbě dálnic si už vylámalo zuby několik vlád. Za ministra dopravy Aleše Řebíčka se stavěly nejdražší autostrády v Evropě, za Víta Bárty jeho resort naopak nestavěl vůbec a dnes se více slibuje než buduje. Zatímco v Česku se za posledních 10 let postavilo 150 kilometrů nových dálnic, v Polsku to byly dva tisíce. Hanuš Hanslík a Ondřej Golis z Reportérů ČT vyzkoušeli, zda se dá projet z jednoho konce republiky rychleji oklikou přes Německo a Polsko než po českých dálnicích.
21. 1. 2020|

Rychleji na Opavu a méně zplodin. Po půl století se řidičům otevírá prodloužená Rudná

Řidiči projíždějící Moravskoslezským krajem i obyvatelé jeho hlavního města se dočkali předčasného vánočního daru. Otevírá se úsek prodloužené Rudné ulice v Ostravě. Klíčový obchvat se začal dostavovat na konci září, pro spory se na něj čekalo několik let. První plány silnice pochází z roku 1969. Silnice má zrychlit dopravu mezi krajským městem a Opavou a vyvést auta z přetížených ulic v Ostravě-Porubě.
19. 12. 2019|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|

Státní zástupce obžaloval exministra Bártu a policistu Petržílka za únik odposlechů

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého ministra dopravy Víta Bártu a někdejšího důstojníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka. Viní je z úniku odposlechů lobbisty Romana Janouška a tehdejšího primátora Prahy Pavla Béma. Bárta byl obviněn už na podzim roku 2013. Podle spisu v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl Petržílka, aby zmíněné citlivé dokumenty vynesl. Oba muži vinu odmítají.
14. 11. 2019Aktualizováno14. 11. 2019, 17:01|

Vít Bárta nedostane odškodné 20 milionů, potvrdil soud

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta nedostane od státu 20 milionů korun, které požadoval jako odškodnění za své trestní stíhání. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud. Nárok někdejšího ministra dopravy je podle něj promlčený. Bárta dříve čelil obžalobě z toho, že dal úplatek dvěma stranickým kolegům, justice mu ale vinu neprokázala.
23. 10. 2019|
90' ČT24

Více peněz i převod na akciovou společnost. Experti navrhovali změny ve fungování Ředitelství silnic a dálnic

Počátkem týdne získalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nového šéfa. Pavol Kováčik chce zavést nové formy práce, které mají zintenzivnit a urychlit dopravní výstavbu. Jan Kudrna z VUT Brno, Fakulty stavební a z Výzkumného centra AdMaS se však domnívá, že úspěch ŘSD bude záležet hlavně na rozsahu dostupných finančních prostředků i třeba na tom, zda si nastaví systém pravidelného zlepšování, podobně jako je tomu v zahraničí. Uvedl to v pořadu Devadesátka ČT24.
8. 5. 2019|