TÉMA

Hluboká

Hradozámecká noc chystá na památkách kostýmy, ohňostroje i buřty

Speciální kostýmované a tematické prohlídky, hudební a divadelní vystoupení či světelné show čekají návštěvníky letošní Hradozámecké noci. Čtrnáctý ročník akce nechá i v sobotu 26. srpna po setmění otevřeno téměř osm desítek památek. Vedle státních hradů, zámků a dalších památek se zapojily i objekty mimo správu Národního památkového ústavu.
26. 8. 2023|

Nejvyšší soud vrátil případ dotací na wellness hotel v Hluboké na začátek

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudky v případu dotace na výstavbu wellness hotelu u zámku Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku. Vyplývá to z usnesení NS dostupného v databázi rozhodnutí. Dovolání podal nejvyšší státní zástupce kvůli nízkým trestům a zproštění viny u dvou obviněných. Dovolali se i tři obžalovaní. Případ se vrátí na začátek. Pětici mužů policie vinila z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Celkem údajně způsobili škodu padesát milionů korun.
31. 1. 2022|

30 let zpět: Na návštěvě hradů Křivoklát, Bečov a Hluboká

Existuje na Křivoklátu síť tajných podzemních chodeb, jakým všemožným účelům sloužil v posledních desetiletích hrad Bečov a jaké to na něm zanechalo stopy? A je pravda, že na Hluboké docházelo k rabování a demolování Šteklu? Na otázky odpovídá trojdílná reportáž o tuzemských hradech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 10. 2020|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Když je venku sychrov a lednice. Hrady a zámky zvou i na (pod)zimní prohlídky

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly do konce září více než 4,6 milionu návštěvníků. A pár jich ještě přibude. Hlavní návštěvní sezona se sice už pomalu chýlí ke konci, mnohé památky ale připravily ještě jednorázové akce pro adventní čas a dost je také objektů, které zůstávají otevřeny i v listopadu a zimních měsících.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:30|

Za hranice vyráží na dovolenou stále více Čechů. Přibývá ale i ubytovaných v tuzemsku

Za týdenní dovolenou u moře nechá letos průměrný Čech přes 17 tisíc korun. Turisti, kteří spoléhají na zájezdy zakoupené na poslední chvíli, ale budou mít letos menší výběr než loni, a to zhruba o pětinu. Dovolené v Česku pak lidé stále více plánují mimo letní měsíce. Třeba v sedle kola na cyklostezkách.
5. 5. 2019|