TÉMA

Dobříš

Obce nakupují energie přes komunitní burzy. Ušetří práci i peníze

Přibývá obcí, které se rozhodly nakupovat energie přes komoditní burzy. Ke společnému postupu je vyzývá i Sdružení místních samospráv, podle něj tím získají lepší cenu a nebudou mít tolik práce s administrativou. Svaz měst a obcí pak pro radnice pořádal školení, jak při výběru vhodného dodavatele postupovat.
5. 8. 2023|

Od července skončí 77 z 201 finančních úřadů, nahradí je výjezdy a telefonické konzultace

Ministerstvo financí (MF) od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho šestapadesát budou pracoviště, která už nyní fungovala v omezeném režimu. Místo zrušených úřadů Finanční správa lidem nabídne zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí. Ministerstvo o tom v úterý informovalo v tiskové zprávě. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou do jiných lokalit. Resort neupřesnil, zda bude rozhodnutí znamenat i propouštění.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:08|

Replika kolonády nebo stopka větrníkům. Souběžně s prezidentskými volbami proběhnou i místní referenda

Obnova kolonády, zastavení výstavby větrných elektráren nebo zabránění provozu hazardních her – o tom budou lidé rozhodovat v době prvního kola prezidentských voleb ve vybraných obcích. Hlasování je naplánované na 13. a 14. ledna, místních referend zatím ministerstvo vnitra eviduje osm. Proběhnou mimo jiné v Kladně nebo Karlových Varech.
9. 1. 2023|

Silničáři ve středních Čechách museli uzavřít dva mosty v havarijním stavu. Zničily je náklaďáky

Silničáři museli bezodkladně uzavřít most přes potok a část silnice blízko Dolních Břežan ve středních Čechách. Po mimořádné prohlídce odborníci zjistili, že je v havarijním stavu a hrozí jeho zřícení. Uzavřený je také most ve středočeské Dobříši, i ten je v tak špatném stavu, že doprava přes něj není bezpečná.
9. 3. 2022|

Dobrovolníci uklízeli českou přírodu od odpadků, akcí byly stovky

Dobrovolníci v sobotu uklízeli českou přírodu od odpadků, země se tak zapojuje do čtvrtého ročníku celosvětové úklidové akce World CleanUp Day. Po celém Česku bylo naplánováno několik stovek úklidů a mnohé další se uskuteční i v nadcházejících dnech. Zájemci, kteří se chtějí zapojit, najdou jejich přehled na interaktivní mapě na webu spolku Ukliďme Česko.
18. 9. 2021|

30 let zpět: Ekologická konference na zámku

Na dobříšském zámku se konala mezinárodní ekologická konference o životním prostředí. Vystoupil na ní i prezident Václav Havel. Ve svém projevu popsal, jak se k ochraně životního prostředí stavil totalitní režim.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 6. 2021|

V Dobříši odhalili pamětní desku odbojáři a jednomu ze „tří králů“ Josefu Balabánovi

V Dobříši u tamní hájovny v pátek odhalili pamětní desku legendárnímu odbojáři a členu skupiny Tři králové Josefu Balabánovi. Od jara 1939 byl Balabán součástí užšího vedení odbojové organizace Obrana národa, podílel se na získávání zpravodajských informací a diverzních akcích proti nacistickému Německu. V roce 1941 ho zatklo gestapo, popraven byl v říjnu stejného roku.
4. 6. 2021|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

Do středních Čech se vrátila kočka divoká, samce zabilo auto u Nového Knína

V okolí Dobříše na Příbramsku se zhruba po sto letech podařilo zdokumentovat výskyt kočky divoké. Mrtvé zvíře našli místní na cestě u Nového Knína a upozornili na něj Hnutí Duha Olomouc. Genetická analýza Ústavu biologie obratlovců Akademie věd potvrdila, že jde o samce kočky divoké. Informovala o tom Akademie věd.
8. 2. 2021|

Skalní rampy, tunely a unikátní viadukt. Před 120 lety vznikla odvážná železnice podél Sázavy

Usednout do vlaku a jet, to zavání buď cestou do práce, nebo na výlet – zkrátka je vlak prostředkem k tomu někam se dostat. Ale existují i případy, kdy může být účelem samotné svezení. Některé tratě jsou tak podivuhodné, že to nejzajímavější, co lze na celém výletě spatřit, je výhled z okénka vlaku. Kdo se chce svézt po takové železnici, nemusí plánovat cestu do Švýcarska na Albulu ani do Rakouska na Semmering. Stačí v Praze nasednout do vlaku směr Čerčany a vyrazit na Posázavský pacifik – čerstvě stodvacetiletý.
1. 5. 2020|

Kritizovaná ředitelka Čapkova památníku opustí svůj post příští týden

Alice Seidlová opustí příští týden funkci ředitelky Památníku Karla Čapka. Oznámila to poté, co ji k odchodu pobídla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Angažování Seidlové vzbudilo v uplynulých dnech kontroverze mimo jiné proto, že je snachou krajského radního pro školství.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 17:16|

Památník Karla Čapka má novou ředitelku. Odbornici vystřídala snacha radního

Památník Karla Čapka má po 24 letech nové vedení – dlouholetou ředitelku a odbornici na spisovatelův život Kristinu Váňovou vystřídala právnička Alice Seidlová. Váňová výběrové řízení zpochybňuje. Deník N navíc upozornil na příbuzenský vztah nové ředitelky s krajským radním Zdeňkem Seidlem (ČSSD). Seidlová ale namítá, že by se nemohla hlásit na žádné místo, které spadá pod kraj.
6. 5. 2019|

Ujížděl 250 kilometrů v hodině před policií. Dálnici D4 ráno uzavřela nehoda

Dálnici D4 na Příbramsku uzavřela v pátek ráno zhruba na hodinu nehoda auta, které pronásledovala policie. Třicetiletý řidič osobního vozu Mitsubishi ujížděl rychlostí přes 250 kilometrů za hodinu, na 27. kilometru ve směru na Prahu nedaleko čerpací stanice Shell havaroval. Utrpěl lehká zranění, policisté ho hned po nehodě zadrželi. Kolize se stala před 4:00, kvůli vyšetřování byla dálnice kolem 6:00 uzavřena, vyplynulo z informací policie.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 10:55|