TÉMA

Radim Tolasz

Vyspělé země extrémy zvládnou, do pohybu se ale dá miliarda lidí, varuje klimatolog

Následující dekáda je obdobím zlomu, pod dvěma stupni ale zvýšení globální teploty už neudržíme, míní Radim Tolasz, vedoucí oddělení klimatické změny ČHMÚ. Klimatická opatření podle něj nemusejí znamenat pokles ekonomiky, stačí je správně implementovat. I když Česko a další vyspělé země si s následky změn poradí, miliarda lidí z chudých regionů se dá do pohybu, upozornil klimatolog v Interview ČT24. Varoval také před vědci z jiných oborů, kteří mluví o klimatické změně, aniž by jí rozuměli.
18. 8. 2023|

Poslední šance. Jinak Země překročí úroveň kritického oteplení v příštím desetiletí, varuje nová zpráva IPCC

Planeta Země dosáhne úrovně kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia oproti hodnotám před průmyslovou revolucí už v příštím desetiletí, konstatuje v pondělí publikovaná Šestá hodnotící zpráva (AR6) Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Podle jejích tvůrců má jít o dosud nejrozsáhlejší zprávu o stavu globálního klimatu. Změna je podle vědců stále možná, vyžadovala by ale miliardy dolarů a mezinárodní spolupráci.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 21:26|

Máme tři roky na odklon od fosilních paliv. Jinak hrozí rychlé oteplování, varuje nová zpráva IPCC

Planeta se otepluje výrazně rychleji, než se lidstvo zavázalo. Cílem klimatických dohod bylo udržet oteplení do 1,5 stupně nad předprůmyslovou éru, ale podle nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC) se zdá, že teploty vzrostou přibližně dvojnásobně.
5. 4. 2022|

Nová zpráva o klimatu je vážné varování i pro Česko, shodli se experti

Je třeba zrychlit snižování emisí skleníkových plynů a urychlit adaptační opatření na změnu klimatu. Zároveň je však nutné provádět adaptační opatření dostatečně a správně. K obsahu v pondělí zveřejněné druhé části šesté hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) při OSN to sdělili experti z akademické sféry, ekologických organizací a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na konferenci v Praze.
1. 3. 2022|

Klíčové bude přesvědčit o nutnosti změn Čínu, Brazílii a další velké znečišťovatele, říká klimatolog Tolasz

Změny klimatu postupují podle mezinárodního panelu vědců při OSN rychleji, než se předpokládalo, a nepochybně za to může člověk. Zpráva aktualizovaná po osmi letech uvádí, že je dál možné udržet růst teploty pod dvěma stupni, bude to ale vyžadovat globální a razantní omezení emisí už v této dekádě. Některé důsledky jako tání ledovců budou ovšem nevratné. V pořadu Události, komentáře toto téma řešili klimatolog Radim Tolasz a Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu na ministerstvu životního prostředí.
10. 8. 2021|

Pocit, že máme upršené a studené léto, neodpovídá realitě, říká klimatolog. Lehký nadprůměr se udrží i v srpnu

Letošní léto je teplotně mírně nadprůměrné, shodli se v pořadu 90' vedoucí oddělení klimatických změn Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz a vedoucí regionálního předpovědního pracoviště Martin Novák. Srážkově byl nad průměrem zatím jen červen. V průměru meteorologové naměřili 180 procent srážkového normálu na území Česka.
1. 8. 2020|
Události komentáře

Koronavirus může pomoct ke změně. Pokud si uvědomíme, že se lze chovat jinak, říká klimatolog

To, co se vědcům při ochraně klimatu nepodařilo za třicet let, se možná teď podaří aktivistům nebo důsledkům koronaviru, který veřejnosti ukázal, že může omezit svou spotřebu a její dopady na životní prostředí. Myslí si to klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz, který byl hostem Událostí, komentářů. Za prioritní považuje teď to, aby politici při ochraně klimatu konali v souladu s odborníky.
4. 7. 2020|
Události komentáře

Přizpůsobovat se suchu je jedna věc, ale snižování emisí musí jít ruku v ruce, říká klimatolog

Že je potřeba reagovat na klimatické změny, a to jednak snahou přizpůsobit se novému klimatu a jednak snižováním emisí, se shodují experti s politiky a zřejmě i s veřejností. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) český stát již nyní dělá maximum možného. Domnívá se však, že tak nečiní jiné, zejména mimoevropské země. Klimatolog Radim Tolasz ale doufá, že reakce na neúspěch letošního madridského klimatického summitu by mohla i politiky z těchto států dovést k porozumění, „že to tak dál už opravdu nejde“. Klimatické změny byly tématem posledních letošních Událostí, komentářů.
21. 12. 2019|

Český klimatolog Tolasz obdržel první Cenu za komunikaci změny klimatu

Prvním laureátem Ceny za komunikaci globální výzvy změny klimatu se stal Radim Tolasz. Ten pracuje jako klimatolog v Českém hydrometeorologickém ústavu a Česko zastupuje v Mezivládním panelu pro změnu klimatu (IPCC ). Ocenění dostal v pražském sídle OSN.
17. 9. 2019|
Změny klimatu

Zemědělství se musí radikálně změnit, říkají klimatologové. Pryč od přežvýkavců, doporučují

Světový fond na ochranu přírody (WWF) před pátečním zahájením zasedání Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) v Ženevě upozornil, že klimatické krizi nelze zabránit bez radikální transformace využívání půdy a potravinového systému. Zhruba čtvrtina emisí skleníkových plynů škodících klimatu pochází ze zemědělství, lesnictví a dalších způsobů využívání půdy, upozorňuje WWF.
2. 8. 2019|
Fokus VM

Studentský tlak na rychlé změny může v případě klimatu vést k nepromyšleným řešením, soudí klimatolog Tolasz

Nedávné studentské stávky proti změnám klimatu a jejich tlak na globální politiky s sebou nesou i nebezpečí rychlých a nepromyšlených řešení, uvedl v pořadu Fokus Václava Moravce nazvaném Recyklace světa klimatolog Radim Tolasz. Jako konkrétní příklad z minulosti uvedl solární byznys v Česku, kdy šlo o dobrou myšlenku, ale špatně pojatou.
30. 4. 2019|