TÉMA

Školné

Máme málo míst i učitelů, hlásí základní umělecké školy. I přes zdražení školného musí zájemce odmítat

Základní umělecké školy (ZUŠ) hlásí nápor zájmu o studium. Největší poptávka je tradičně po hudebních lekcích. Počet přihlášek podle ředitelů škol letos vzrostl o deset až dvacet procent. Už teď je podle nich jasné, že na řadu dětí nevyjde místo. Většina z oslovených škol také chystá zvýšit školné, rodiče si v průměru připlatí 150 korun za celý školní rok.
30. 5. 2023|

Zvýhodnění technických oborů by nebylo spravedlivé, musíme spolupracovat, shodli se zástupci univerzit

Výrok guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka o zavedení školného na vysokých školách vyvolal v posledním týdnu rozporuplné reakce. Uvedl, že studenti by mohli platit patnáct tisíc za semestr a v případě technických oborů by za ně ale poplatek uhradil stát. „Zavádět takové školné, kdy jednomu ano a druhému ne, by opravdu nebylo fér,“ reaguje rektor Vysokého učení technického (VUT) v Brně Petr Štěpánek. Souhlasí s ním ředitelka Centra pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (UK) Hana Kosová, podle níž jde v debatě o nepochopení smyslu humanitních oborů. Odborníci o tom diskutovali v pořadu Události, komentáře.
16. 12. 2021|

Témata primárek: nerovnost, zdravotní pojištění, dluh za školné a jak radikálně na ně

Demokraté se rozhodují, kdo z nich se pokusí nahradit v Bílém domě Donalda Trumpa. Kampaní přitom hýbou pro Evropany ne zcela obvyklá témata. Nejdůležitější je nerovnost. Čtyři sta nejbohatších rodin v USA má totiž poprvé nižší daňovou sazbu než třeba učitelé nebo hasiči. Tématem číslo dvě je situace 28 milionů Američanů bez zdravotního pojištění. Zásadním problémem je taky astronomický dluh za školné, který má u federální vlády 45 milionů lidí.
3. 2. 2020|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|
Brexit

Vysokoškoláci z EU po brexitu přijdou o výhody, plánuje britský ministr školství

Britský ministr školství Damian Hinds navrhuje po odchodu své země z Evropské unie vyjmout unijní vysokoškoláky ze zvýhodněného režimu pro placení školného. Cizinci včetně Čechů by v takovém případě podle britských médií za studium platili výrazně vyšší poplatky, jaké se aktuálně vztahují na studenty ze třetích zemí. České ministerstvo školství reagovalo, že v současnosti nemá informace o dlouhodobé koncepci britské vlády po brexitu.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 18:07|