TÉMA

Ministr průmyslu

Stát se připravuje na zimu a na možnou plynovou krizi. Důležitou roli hrají zásobníky

Česko se připravuje na zimu a možné přerušení dodávek ruského plynu. Už splnilo unijní cíl a naplnilo plynem přes 80 procent zásobníků. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) pomohly dodávky suroviny z Norska. Stát pořídil i zkapalněný plyn. Dál platí, že v případě výpadku mají domácnosti přednost před firmami.
6. 8. 2022|

Michalik se vzdal ministerského angažmá. Nového kandidáta oznámí STAN nejdříve Fialovi

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu v nové vládě. Podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale, aby situace působila jako v případě premiéra Andreje Babiše (ANO). Petr Fiala (ODS) pověřený sestavením vlády poděkoval Michalikovi za odpovědný přístup. Nového kandidáta na šéfa průmyslu oznámí Starostové nejdříve Fialovi, řekl místopředseda hnutí Petr Gazdík. Michalik bude v 18:28 hostem Interview ČT24.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 12:22|

Zamořená Trojice neměla prioritu, Diamo ji i tak chtělo za miliardu vyčistit. Po odstoupení od smlouvy mu hrozí žaloba

Ostrava se dlouhodobě potýká s ekologickými následky těžby. Ty zasahují dokonce i samotné centrum města, kam patří například Trojické údolí. V minulosti tam byl důl a koksovna, které za sebou zanechaly území kontaminované dehtem a těžkými kovy. Státní podnik Diamo se proto rozhodl, že za více než miliardu korun prostor vyčistí. Vypsal soutěž, uzavřel smlouvu, a potom od ní odstoupil. Sanace ještě ani nezačala a už nyní hrozí státu ztráty ve stovkách milionů korun. Kauzu pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
30. 3. 2021|

Vyšší návštěvnost v obchodech není podle Havlíčka dramatická. Sjezdovky by se mohly otevřít o Vánocích

Ve středu v Česku přibylo 4563 zjištěných případů koronaviru, o zhruba čtyři stovky méně než o týden dřív. Do čtvrtečních 18:00 pak přibylo 2721 potvrzených případů. Země se od čtvrtka přesunula do třetího stupně indexu PES s mírnějšími opatřeními. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je zákazníků v obchodech více než obvykle, ale není to dramatické. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek také uvedl, že lyžařské areály v Česku by se mohly otevřít ve stejném termínu jako v Rakousku čili k 24. prosinci.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 20:06|
OVM

Maláčová rozhodne o šéfovi Úřadu práce do týdne. Premiér kritizuje možnou volbu exministra Jiřího Havlíčka

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o novém šéfovi Úřadu práce rozhodne příští týden. Nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že jím bude exministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) jeho možnou volbu už dříve kritizoval a označil ji za politickou trafiku. Jako ministr průmyslu podepsal Jiří Havlíček memorandum o těžbě lithia na Cínovci. O tématu se hovořilo v Otázkách Václava Moravce.
9. 2. 2020|

ČEZ musí příští rok získat povolení k dalšímu provozu Temelína

Příští rok musí ČEZ získat povolení k dalšímu provozu obou bloků jaderné elektrárny Temelín. Povolení je na dobu neurčitou. Temelín by měl být v provozu minimálně do roku 2060, uvedl generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po návštěvě Temelína řekl, že bezpečnostní opatření v Temelíně jsou na stoprocentní úrovni.
2. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 22:14|

Omezte levnou ocel z Číny, jinak evropské hutě zkrachují, vyzývají stát ostravští oceláři

Odboráři ostravské huti Liberty se bouří a žádají stát, aby jednal s Evropskou unií (EU). Vadí jim levná ocel ze zemí mimo Unii a tvrdí, že by měla být zatížená cly, v opačném případě hrozí, že evropské hutě zkrachují. Odboráři to řekli po jednání s náměstkyní ministra průmyslu a obchodu Silvanou Jirotkovou.
19. 7. 2019|

ČEZ si udělá průzkum výnosnosti českého lithia a případně většinově ovládne australskou firmu EMH

Polostátní energetická společnost ČEZ získala opci na získání majoritního podílu v australské společnosti European Metals Holdings (EMH), která má přednostní právo na těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách. ČEZ poskytne EMH půjčku dva miliony eur (51,2 milionu korun) a udělá si průzkum výnosnosti možné těžby. Do konce letošního roku se pak rozhodne, jestli do EMH kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit. Informovali o tom v úterý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 20:07|
Interview ČT24

Pro Česko není jiná cesta než jádro, říká ministr Havlíček

Nové jaderné bloky jsou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jedinou možností, jak zajistit, že bude v příštích desetiletích dostatek elektřiny. Odmítl, že by bylo možné utlumování uhelných elektráren vynahradit obnovitelnými zdroji. Karel Havlíček byl hostem Interview ČT24, ve kterém hovořil také o kondici české ekonomiky.
9. 7. 2019|

Vláda navrhuje, aby těžaři uhlí, plynu či ropy museli poslat peníze na sanace dříve. Podle firem to ohrozí pracovní místa

Vláda přijala novelu horního zákona, která má zajistit případné budoucí výdaje státu na odstraňování viditelných následků těžby, jako jsou třeba povrchové doly. Změna ale prošla v jiné podobě, než dojednal ministr průmyslu se zástupci Těžební unie. Firmy, které těží například uhlí, budou muset poslat peníze na vázaný účet už do poloviny roku 2022, o tři roky dříve, než se původně domluvili.
17. 6. 2019|

Havlíček: Stát řeší změny ve vedení ArcelorMittal Ostrava, vytvoří i pracovní skupinu

Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Na svém Twitteru o tom po jednání s odboráři informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ostravský podnik chce koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři ostravské hutě mají obavu, že podnik skončí.
22. 5. 2019|

Jaderný blok lze s EU vyjednat, byť Evropský parlament má jádro za špinavé, míní ministr průmyslu

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) je přesvědčen, že se dá s Evropskou unií vyjednat stavba nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, i když Evropský parlament schválil nařízení, podle kterého patří jaderná energetika mezi špinavé zdroje. Ministr to řekl v nedělním pořadu Partie televize Prima.
5. 5. 2019|

Havlíček chystá změny na ministerstvu. Skončí političtí náměstci i mluvčí

Budoucí ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) chce po svém jmenování 30. dubna vyměnit oba politické náměstky Alexandru Rudyšarovou a Ivana Pilného (ANO). Místo nich přijdou dva lidé z byznysu, jejich jména Havlíček neprozradil. Úkolem prvního budou inovace a slučování vládních agentur CzechTrade a CzechInvest, druhý se bude orientovat na řízení resortních organizací. Změní se i celý tým komunikace. Řekl také, že s premiérem Andrejem Babišem (ANO) personální změny neřešil.
24. 4. 2019Aktualizováno24. 4. 2019, 17:05|